Sofia Helin kritiserar Danmarks politik.
Sofia Helin kritiserar Danmarks politik.

Sofia Helin: "Ta er samman för f-n, Danmark"

ANNONS
|

Det är i en intervju med den danska veckotidningen Se og hør som skådespelaren Sofia Helin går till attack mot Danmarks restriktiva flyktingpolitik.

- Danmark, ni ska fan ta mig ta er samman. Det fanns en tid då ni behövde fly från ert land, och det var inte särskilt länge sedan. Ta er samman! säger hon i intervjun enligt danska TV2, och syftar till andra världskriget då danskar i nöd flydde bland annat till Sverige.

Sofia Helin, som spelar Saga Norén i SVT:s och danska DR:s samproduktion ”Bron”, fortsätter med att hylla hemlandet Sverige.

- Jag är stolt över mitt land. Att vi tillsammans med Tyskland är dem som bäst tar emot flyktingar, säger hon.

ANNONS

Helins utspel i Se og hør slås upp stort i dansk press i dag. Och på nyhetssajternas Facebook-sidor är ilskan mot ”Bron”-stjärnan stort.

”Kan hon vara tyst och bry sig om sitt eget land”, ”Lilla flicka, danskarna flydde men återvände till Danmark och/eller Israel” och "Bara för att man är ’känd’ betyder inte det att man per automatik är expert på allt”, låter det bland danska TV2:s läsare.

Även bland BT:s läsare är irritationen stor, även om Sofia Helin får medhåll från ett par personer som håller med henne och tycker att ”Danmark gör en ynklig figur”. Många påpekar också att Helin måste ha missat att Stefan Löfven för bara någon vecka meddelade att Sverige ska anpassa migrationspolitiken till EU:s miniminivå.

Sofia Helin har tidigare berättat för Aftonbladet att hon reste till Budapest i Ungern för att hjälpa till när flyktingkrisen eskalerade tidigare i höst. Hon har sedan dess aktiverat sig som ambassadör för välgörenhetsorganisationen Wateraid.

ANNONS