Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Därför är Barack Obama den roligaste presidenten någonsin

Barack Obamas tid i Vita Huset är på väg mot sitt slut. Här är några av hans bästa ögonblick.

Med en stor dos humor och utstrålning har han charmat människor långt utanför USA:s gränser. En stor anledning är hans sätt att hantera sociala medier och moderna nyhetskanaler.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Presidenter har alltid försökt tala till alla amerikaner på en och samma gång, få deras uppmärksamhet. Med de nya plattformarna kan presidenter tala direkt till människor men också nå ut till specifika grupper som annars inte skulle lyssna, säger Stanford-professorn Nate Persily som studerar politisk kommunikation till Washington Post.

Humorn och spridningen utanför de traditionella mediekanalerna var tidigt en del i Obama-administrationens strategi för att nå ut med de viktigaste frågorna. Den blev oerhört tydlig när han försökte få amerikanare att gå med i sjukförsäkringsreformen som populärt kallas Obamacare. 

Plötsligt dök presidenten upp på plattformar som i normala fall riktar sig mot en yngre publik, som Buzzfeed och Funny or Die.

Hans känsla för humor har också spelat en viktig roll för hans popularitet. Många menar att han är den roligaste presidenten någonsin.

– Han håller inte på med klassiska punchlines. Det finns en känsla av distans och förståelse för situationen. Typ "är det inte konstigt att presidenten står här uppe i smoking och skämtar" – all hans humor har inslag av den känslan, säger en komiker till tidningen.

Hans åtta år som president börjar gå mot sitt slut och därför har vi blickat bakåt för att samla ihop några ögonblick där han charmat oss med humor, medmänsklighet och hjärta.

2009

Han är som du och jag
P050809PS-0264

Fotografierna som hänger i Vita Husets väggar byts ut med jämna mellanrum, men det finns en bild som har hängt där i nästan åtta år. Det är ögonblicket när 5-årige Jacob frågar om Obamas hår är som hans. New York Times har beskrivit mötet i detalj och återger deras konversation så här:
– I want to know if my hair is just like yours.
– Why don’t you touch it and see for yourself?
– Touch it, dude!
– So, what do you think?
– Yes, it does feel the same

Flugdödaren

En fluga vägrar lämna Barack Obama ifred under en intervju.


President – eller ståupp-komiker?

Obama visade tidigt att han var en president med sinne för humor men med sin första korrespondent-middag i Vita Huset stod det klart att han hade fingertoppskänsla som en professionell komiker.

"In the next 100 days, our bipartisan outreach will be so successful that John Boehner will consider becoming a Democrat. After all, we have a lot in common. He is a person of color. Although not a ­color that appears in the natural world. What’s up, John?”


Han beordrade att Stephen Colberts hår skulle rakas

Tv-programledaren och komikern Stephen Colbert åkte ner till Irak får att underhålla amerikanska trupper – en tradition som startade under andra världskriget – när Barack Obama plötsligt avbröt showen för att beordra att Colbert skulle raka håret. Det hela var naturligtvis uppgjort i förväg men inte desto mindre roligt för det.


Intervjun med Will Smith och Jada Pinketh Smith

Barack Obama låter sig intervjuas av skådespelarparet Will Smith och Jada Pinketh Smith i samband med att han mottog Nobels fredspris. Inte roligt kanske, men nytt och oväntat.
 

2010

Han gillar practical jokes

P080910PS-0356


"Ni vet ändå vem jag är"

Mitt under en presskonferens faller presidentens sigill av från talarpodiet. "Det är okej... ni vet vem jag är".


Driver med födelsefrågan

Smekmånaden var över för Barack Obama vid det här taget och det var naturligtvis något som han drev friskt med på Vita Husets korrespondent-middag. ”Det har varit ett år med många upp- och nedgångar. Förutom mina väljarsiffror som bara gått ner. Men jag har hört att jag fortfarande är populär i mitt födelseland”, sade han och syftade på hela födelseattest-kontroversen, något som blev tradition på de här middagarna.


Han bjöd ryske presidenten på hamburgare – vad annars?

När Rysslands dåvarande president, Dmitry Medvedev, besökte USA tog Obama honom till en klassisk hamburgerrestaurang. Just hamburgare verkar vara en favorit hos den amerikanske presidenten som ofta stannade till vid hamburgerbarer på sina resor runt om i landet.
 

2011

Han drev med Donald Trump

Donald Trump var gäst på korrespondent-middagen och fick många slängar av sleven under presidentens tal. Det var också här Obama bjöd på sin ”födelseattest-video” som visade sig vara tagen ur filmen Lejonkungen.

”Jag vill förtydliga för Fox News-bordet att det bara var ett skämt. Det var inte en riktig film”, sade han.

… och Trump fick stryk flera gånger


Men han kan också göra bort sig

Obama var i slutet av sitt tal till den brittiska drottningen när tonerna av ”God save the Queen” plötsligt började ljuda i salen. Att han försökte skåla under låten uppskattades inte, och det hela är nästan plågsamt att se.

Han följer alla USA:s fotbolls-mästerskap

Det var inte bara USA:s herrlandslag som fick hälsning från Vita Huset under mästerskapen. När fotbolls-VM för damer spelades visade Obama att han var en av många amerikaner som bänkat sig framför tv:n för att följa laget.


Obama – presidenten som kan tala med bebisar

Obama har varit populär bland barn och han tycks ha särskilt god effekt bland bebisar.


Han har barnasinnet kvar

– Hej mamma, vi ringer från presidentens bil!
 

2012

Han kan sjunga

När Obama fick höra att soulsångaren Al Green framträtt på samma insamlingsgala tidigare på kvällen visade han prov p viss sångtalang.
 

Hyllningen till The First Lady

När det stod klart att Obama vann även sin andra mandatperiod tweetade han ut en bild tillsammans med sin fru. Bilden blev en av de mest delade på Twitter någonsin.


Spielberg spelade in filmen ”Obama”

Hur skulle en film om Obamas liv se ut om Steven Spielberg satt bakom kameran?


Inte imponerad

Bilden där atleten McKayla Maroney visar ett missnöjde med en silverplacering i OS 2012 blev en av sommarens stora memes. När hon besökte Vita Huset senare bevisade Obama att han har koll på snackisarna.

Fångad av Spindelmannen

Obama ger en pojke utklädd till Spindelmannen ett minne för livet.
 

2013

Han har självdistansen

Obama har just avslutat inagurations-ceremonin och ska lämna podiet när han vänder sig om och blickar ut. En mikrofon fångar hans kommentar: ”Jag ska bara titta en gång till. Det här kommer jag aldrig få uppleva igen.”

 

Hans hälsning till Batkid

Femårige Miles – som besegrat cancern – fick sin högsta önskan beviljad när han fick vara Batkid för en dag i San Francisco. På Twitter kunde man följa hans upptåg i realtid och eventet uppmärksammades av självaste presidenten.

Han skämtade om vädret i Sverige

Det fanns många viktiga frågor på agendan när Obama besökte Sverige den varma sensommaren 2013. Och är det något vi svenskar uppskattar så är det att prata om vädret.
 

Han avbryter sitt tal när en gravid kvinna svimmar

Alla såg att det bara var en tidsfråga innan den gravida kvinnan bakom Obama skulle kollaps. Så även Obama som, trots att han stod vänd åt andra hållet, lyckades fånga upp henne med kommentaren ”I’ve got you”.
 

2014

Spänningen när han mötte Bill O’Rilley

Bill O’Rilley, programledare på Fox News, har aldrig försökt dölja sin avsky för Barack Obama så när de två satt mot varandra i en intervju var spänningen i luften påtaglig.

Han medverkade i humorprogrammet Between Two Ferns

Obama tog alla möjligheter att få unga att registrera sig för ObamaCare och han förstod vikten av att använda moderna kanaler. Under en period var humorsajten Funny or Die den största hänvisaren till HealthCare.gov

När han ringde upp amerikanska fotbollslaget

Det amerikanska fotbollslagets framgångar i fotbolls-VM 2014 fick stor uppmärksamhet även på hemmaplan, i synnerhet målvakten Tim Howard som tycktes oövervinnerlig. ”Tim, jag vet inte hur du ska överleva mottagandet här hemma. Du kommer vara tvungen att raka av dig skägget”, skämtade han.

”Har de crack i pajen?”

Presidentens skämt om att Vita Husets bagare har crack i pajen förvånade många i rummet, så även Michelle Obama.

Ett snabbt varv runt Huset

När Michelle Obamas hälso-kampanj Let’s move lanserades visade Barack Obama och Joe Biden hur de får sin vardagsmotion…

Promenerar runt stan som en vanlig man

Han redan från början odlat bild av att vara en president som gärna går runt och möter vanligt folk på gatan.

”Vi bygger Ironman”

Utan att förlora poker-ansiktet presenterar Obama USA:s planer att bygga en riktig ”Ironman”-dräkt. Tyvärr, visade det sig, var det ett skämt.

Han tog över The Colbert Report

"Jag skulle kunna bli politiker så enkelt, men ingen politiker kan någonsin göra mitt jobb", sa Stephen Colbert. Strax därefter tågade Obama in och tog över showen.
 

2015

Han bjöd in sin arga översättare

Vita Husets korrespondent-middag 2015 bjöd som vanligt på flera komiska höjdpunkter men den mest uppskattade var när han lät Luther the Anger Translator översätta vad han egentligen hade att säga.

Han ringde upp mödrar på Mors dag

Obama överraskar mödrar som skrivit brev till Vita Huset med ett samtal på morsdag. ”Jag ringer för at säga tack”.

Han besökte Daily Show

Satirprogrammet The Daily Show driver ofta med aktuella händelser och politiska beslut och fungerar som viktig informationskälla för många amerikaner som inte följer traditonella nyhetsprogram.

Talet övergår i Amazing Grace

Mitt under ett minnestal till senator Clementa Pinckney, omkom i en masskjutning, övergår han i låten Amazing Grace – och hela kyrkan följde med spontant.

Vad gör Obama när han är ensam?

Använder han selfiepinner? Övar han på tal framför en spegel? Tydligen, enligt en video som han spelade in tillsammans med Buzzfeed. ”Hur fick vi Obama att använda en selfie-pinne? Jo, för att han vill att du går till https://www.healthcare.gov”

Han gillar Mythbusters

Presidenten avslöjar att både han och hans döttrar är stora fans av tv-programmet Mythbusters och vill, med sin medverkan, få fler unga att intressera sig för vetenskap och experiment.

Han läste elaka tweets om sig själv

Jimmy Kimmel låter då och då kändisar läsa elaka tweets om sig själv och Barack Obama är inget undantag.

Han har pappahumor

Barack Obama kunde inte dölja sin fallenhet för pappahumor under den årliga benådningen av en kalkon i Vita Huset. Döttrarna, som stod vid hans sida, ser ut att vilja sjunka genom jorden.

2016

Obama gråter

Sällan har vi sett en så mänsklig och emotionell president som när han presenterade att nytt förslag på vapenkontroll.

”Vad är hemligheten till att dansa vid 106?”

106-åriga Virginia McLaurin besökte Vita Huset och fick träffa presidentparet under black history month.

”Obama out”

Att släppa micken på golvet är ett sätt för hiphop-artister att visa att de tagit hem segern. Det är just vad Barack Obama valde att göra, bokstavligen talat, på hans sista och kanske bästa korrespondent-middag i Vita Huset.

Slow jam hos Jimmy Fallon

Barack Obama beskriver sina åstadkommande under ett ”slow jam” med The Roots och Jimmy Fallon

Thanks Obama

Uttrycket ”Thanks Obama” har följt med presidenten sedan starten. Här medverkar han ett stående inslag hos Jimmy Fallon som tycks som gjort för honom.

Soffkommendör

Han bemöter tokiga kritiker med humor

En radiovärd anklagade Barack Obama och Hillary Clinton för att vara demoner från yttre rymden. Beviset, menade han, finns att finna i deras svaveldoft. Obamas svarade under ett tal i North Carolina – genom att lukta på sig själv.

Skulle du anställa den här mannen?

Obama driver med sig själv och livet efter presidentskapet. Här genrepar för en möjlig arbetsintervju – och han erkänner att han inte riktigt vet varför han fick Fredspriset.

Mest läst