"From Paris with love", står det på bomberna.
"From Paris with love", står det på bomberna.

Bombbilder sprids på nätet - men är de äkta?

ANNONS
|

Efter terrorattentaten i Paris i fredags har både USA och Frankrike svarat med bombattacker mot IS.Samtidigt sprids bilder på vad som uppges föreställa amerikanska bomber och missiler som smyckats med den syrliga texten ”From Paris with love” (Med kärlek från Paris) på sociala medier.

Bildernas äkthet har dock i skrivande stund ännu inte kunnat bekräftas. Enligt våra efterforskningar härstammar det allra första inlägget om bomberna från en Facebook-sida som kallar sig "U.S Army W.T.F! moments”. Deras vattenstämpel syns på merparten av de bilder som nu sprids på nätet. Inlägget gjordes redan klockan 18.46 i lördags kväll.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/sv_SE/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

ANNONS

Facebook-sidan, som säger sig vara helt fristående och på inga sätt kopplad till den amerikanska armén, skryter själva om att deras bild har blivit en världsnyhet.

Bilden i fråga spåras sedan vidare via länkdelningssajten Reddit och tycks ha fått ytterligare fart via ett Twitter-konto som är kopplat till en journalist och utrikespolitisk expert.

”Det amerikanska flygvapnet skickade den här bomben till ISIS idag”, löd inlägget som skrevs vid lunchtid på söndagen. Personen tog sedermera bort sitt inlägg, men då hade bilden redan hunnit få viral spridning och journalistens inlägg hade bäddats in på en lång rad nyhetssajter. På måndagen började svenska medier rapportera om bilden.

Därefter har ytterligare bilder föreställandes amerikanska stridsvapen med texten ”From Paris with love” fått spridning. Det rör sig bland annat om bilder på så kallade Hellfire-missiler.

På Twitter pågår diskussioner kring bildernas äkthet och ett flertal personer påstår att det rör sig om en skärmdump från en spelfilm, men ”U.S Army W.T.F! moments” vidhåller att åtminstone den första bilden på bomberna är äkta.

De säger sig vara en grupp bestående av företrädesvis aktiva och före detta amerikanska yrkesmilitärer och meddelar att en av deras användare har laddat upp bilderna till deras sida.

ANNONS

Tillhandahålls av Zappat.se - följ oss på Facebook och Twitter!

ANNONS