Byt bank men inte kontonummer

ANNONS
|

Det ska bli lättare att byta bank för att sätta press på bankernas vinstmarginaler. Ökad konkurrens är en av de viktigaste faktorerna, finansmarknadsminister Peter Norman

Efter den senaste tidens uppmärksamhet kring gapet mellan bankernas boräntor och reporäntan fick Finansinspektionen i dag i uppdrag av regeringen att syna bankernas bolånemarginaler lite extra i sömmarna. Bland annat ser regeringen över möjligheten att få ta med sig kontonumret.

-Det blir då praktiskt enklare. Jag skulle vilja få kunderna att bli mer aktiva. Och om vi kan hjälpa till så ska vi göra det, säger Peter Norman.

En av de viktigaste faktorerna för att pressa bankernas vinstmarginaler gentemot hushållens bolån är att öka konkurrensen, att det blir lättare att byta bank, tror Peter Norman.

-Ja, det tror jag faktiskt.
-I dag upplevs det som en jobbig process, fortsätter han.

Att kunna få ta med sig kontonumret vid byte av bank ger inte bankerna mycket för.

ANNONS
-Det är en begränsad nytta för kunderna som egentligen inte behöver memorera numret utantill, säger Marie-Louise Ulfward, jurist på Bankföreningen.

Andra tjänster skulle inte automatiskt följa med bara för att numret gör det.

Nyttan står inte i proportion till kostnaden, enligt Marie-Louise Ulfward.

-Det skulle bli en enorm kostnad för finanssystemet, säger hon.

Det finns runt 40 miljoner bankkonton - nummer som först skulle behövas bytas ut i alla kunddatabaser innan det går att börja flytta dem.

Peter Norman säger dock att regeringen vill göra det lättare för folk att byta bank.

TT: Oppositionen tycker att du och Borg (finansministern) mest pratar om det här, det händer inte så mycket konkret.

-Om vi tar kapitaltäckningsreglerna, så är det de fyra stora bankerna som får ökade kapitaltäckningsregler av oss. De mindre bankerna får ju inte det. Här får de mindre bankerna ett bättre konkurrensläge gentemot de stora bankerna. Så jag hoppas och tror, att om det nu blir så att bankerna övervältrar en del av kostnaderna på konsumenten, att de mindre bankerna kan hålla sig framme, ta marknadsandelar och visa sig duktiga. Sen för det andra försöker vi att göra det lättare för folk att byta bank, säger Norman.

Men att ge statligt ägda SBAB verktyg för att pressa räntorna, som oppositionen vill, tror Norman inte på.

Enligt Norman bidrog SBAB till den lånekarusell som drog i gång för ett antal år sedan och som vi nu betalar för.

-Det var inte bra.

Han tycker inte heller att skattebetalarna ska subventionera lägre räntor. Dessutom skulle nog EU-kommissionen ha åsikter om SBAB gynnades, enligt Norman.

ANNONS