Japanska bilfabriker i Kina stängs

ANNONS
|

Japans tre största biltillverkare stoppar en del eller all fabriksproduktion i Kina efter den uppblossade ö-striden mellan Japan och Kina.

Honda uppger att man temporärt stänger sina fem fabriker i Kina efter de våldsamma demonstrationerna. Nissan stänger två av tre fabriker.

Även Toyota planerar att stoppa produktionen i några av sina fabriker sedan de anti-japanska demonstrationerna accelererat i landet, uppger nyhetsbyrån Kyodo.

-Vi har beslutat att stoppa produktionen vid våra bilfabriker i dag och i morgon (onsdag), sade en talesman för Honda, och tillade att inga beslut har tagits om att produktionen återupptas senare i veckan.
-Vi kan producera bilar i fabrikerna, men vi är bekymrade över leveranserna till handlarna, tillade han.

Honda tillverkar 970 000 bilar om året i sina fem fabriker medan Nissan räknar Kina som sin enskilt största marknad.

Nissan ska utvärdera situationen på torsdag.

-Ingen enhet har upplevt problem eller direkta skador. Men säkerheten för vår personal har högsta prioritet, sade Nissans talesman Christopher Keefe.

Toyota, Japans största biltillverkare, avböjde att kommentera eventuella stängningar vid sina tre monteringsanläggningar och sex andra fabriker.

ANNONS

Varje fabrik fattar sitt eget beslut, säger en talesman för Toyota.

Omfattande antijapanska protester har skakat Kina de senaste dagarna över ögruppen, kallad Senkaku på japanska och Diaoyu på kinesiska. Kina och Japan gör anspråk på öarna, men de kontrolleras av Japan.

ANNONS