"Jag har inte längre någon egen ekonomi. Min fru sköter alla pengar", säger Henrik Armus som helt har slutat satsa pengar på sport till följd av sitt beroende.
"Jag har inte längre någon egen ekonomi. Min fru sköter alla pengar", säger Henrik Armus som helt har slutat satsa pengar på sport till följd av sitt beroende.

Fler slår vad om EM

Spelbolagens reklam inför fotbolls-EM väcker kritik. Spelberoendes riksförbund kräver tuffare regler på bekostnad av att statens spelmonopol bryts.

ANNONS
|

- Jag tycker att det är fruktansvärt. Jämför med hur det är för alkoholberoende. Vi ser inte alls lika mycket reklam för vin och sprit. Spelreklamen har exploderat, säger Henrik Armus, som till för två och ett halvt år sedan själv inte kunde kontrollera sitt spelande.

Fotbolls-EM är i full gång. Turneringen är årets största sportevenemang. Åtminstone sett till hur många som satsar pengar på utfallet i matcherna. Det uppger spelbolagen Unibet och Svenska Spel för TT.

ANNONS

Efterlyser reglering

Inget av bolagen vill uppge exakt hur många som spelar eller för hur mycket pengar, men klart är att intresset är "betydligt" större än för fotbolls-VM i Brasilien 2014. En förklaring till det kan vara att Sverige inte var med i VM.

Det stora intresset för att spela följs dock av kritik mot spelbolagens satsningar på reklam. Till kritikerna hör Spelberoendes riksförbund som tycker att reglerna för bolagen som verkar i Sverige från utlandet behöver skärpas.

För att kunna införa sådana regler vill föreningen – i likhet med spelbolagen – att statens monopol avskaffas genom införandet av ett licenssystem.

- Tyvärr, jag skulle gärna ha sett att monopolet blev kvar. Men jag har svårt att se hur man kan lösa det, säger ordföranden Kim Grahn.

Utredare: Monopolet avskaffas

Enligt utredaren Håkan Hallstedt är det, till följd av utformningen av hans uppdrag, otänkbart att monopolet blir kvar om politikerna följer det förslag han lämnar i mars nästa år.

- Digitaliseringen gör i stort sett att det inte går att upprätthålla monopol på en sådan här marknad. Det tror jag att fler och fler kommer till insikt om. Det är ju möjligt i sig, men då måste man klippa av sladdarna till internet. Och det tror jag inte att svenska folket vill.

ANNONS

Jonas Nilsson, pressansvarig på Unibet, avfärdar bilden av att spelberoende pressas att spela. Företaget arbetar aktivt för att hjälpa spelberoende, enligt honom.

- För vår del är det status quo. Det är en fråga som är väldigt viktigt för oss oavsett vilken tid på året det är eller vilket evenemang som pågår. Det är något vi jobbar med kontinuerligt, i minst lika hög grad under EM, säger han

Men Henrik Armus vittnar om att spelbolag har gått långt i sina försök att få honom att återuppta sitt spelande.

- Jag har blivit erbjuden flera tusen för att börja spela igen. Jag har till och med blivit uppringd av spelbolag, säger han.

ANNONS