Nytt datum för lärarelegitimationer

Regeringen har nu beslutat om ett nytt datum för när de nya lärarlegitimationerna ska införas. Skolverket har lämnat in en ny tidsplan och den 1 december 2013 smäller det.

ANNONS
|
- Vi håller på att handlägga en väldig massa ansökningar, därför vet vi nu mer om hur lång tid handläggningen kan ta. Det vi lärt oss under den här tiden är att ärenden tar mycket längre tid att utreda än vad vi bedömt innan reformen, säger Skolverkets generaldirektör Anna Ekström till TT.

Skolverket har hittills fått in ungefär 100 000 ansökningar om lärarlegitimation, beslut har man hunnit fatta om cirka 5 000 av dem.

Legitimationerna skulle från början träda i kraft sommaren 2012 och gälla fullt ut tre år senare. Men regeringen bestämde i mitten på mars att de skjuts upp på obestämd tid eftersom Skolverket bara har hunnit behandla en bråkdel av alla ansökningar.

"Får inte bli hastverk"

Nu välkomnar Lärarförbundet det nya datumet, även om det ligger långt fram i tiden. Där har man tidigare varnat för den alldeles för snabba tidsplanen, och hellre långsamt och rätt än fort och fel, menar man.

- Det är bra att Skolverket nu tar sig tid, den här reformen är för viktig för att bli ett hastverk. Det är en av de största och viktigaste reformerna för att öka kvaliteten i skolan och för att höja lärarnas status. Det här ger Skolverket nödvändig tid för att klara av anstormningen, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.
Tiden ska räcka

Och från politiskt håll litar man på att tiden räcker.

ANNONS
- Det är vår myndighet och vi har det underlag de tillhandahåller oss, om de gör den bedömningen gör vi ingen annan, säger Elin Boberg, pressekreterare hos utbildningsminister Jan Björklund.

Anna Ekström är nöjd med att regeringen satt den nya tidsplanen för införandet till det datum som Skolverket föreslagit. Mindre nöjd är hon med den tid handläggningen visat sig ta.

- Jag är absolut inte nöjd med att vår handläggning tar så mycket längre tid än vi bedömt, säger hon till TT.
ANNONS