Sahlin: Undantagen i las kvar

ANNONS
|

S-ledaren Mona Sahlin kan tänka sig att låta undantagen från turordningsreglerna i las vara kvar - och får stöd av LO.

Hon vill också lagstifta om könskvotering i bolagsstyrelserna, en lag hon vill ha beslut om till 2012.

Socialdemokraterna har velat avskaffa regeln om att företag med högst tio anställda får göra undantag i turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd. Nu flaggar S-ledaren Mona Sahlin för en ändrad inställning.

- Jag ser inget akut behov av att ta bort det. Det finns andra frågeställningar som jag sätter väldigt mycket före, sade Sahlin i Ekots lördagsintervju.
Stöd av LO

Miljöpartiets språkrör har tidigare sagt att undantagen från lagen om anställningsskydd (las) ska vara kvar. Vänsterpartiet håller därmed den tydligaste linjen om avskaffande bland de rödgröna.

- Att småföretagen har haft det här undantaget har spelat mindre roll i realiteten, tror jag. Men det är en symbolisk sak som jag i dag inte tycker är det viktiga att ta bort, sade Sahlin.

Kanske lite förvånande får hon eldunderstöd av LO. Även här, liksom i partiet, finns ett kongressbeslut på att undantaget ska bort. Men i dag är exempelvis frågan om bemanningsföretagen viktigare, säger LO:s avtalssekreterare Per Bardh.

ANNONS
- Undantaget är en prioriterad fråga, men inte högst prioriterad just nu.

TT: Så LO:s linje är samma som Sahlins?

- Ja, just nu är det viktigare med andra arbetsrättsliga frågor, svarar Bardh.
Kvoterade styrelser

Sahlin slog också fast att det blir lagstiftning om könskvotering i bolagsstyrelser om de rödgröna vinner valet. Hon preciserar nu tidigare löften om ändringar av aktiebolagslagen.

- Nu fungerar det inte med hot längre. Allt fler kvinnor i näringslivet säger också att det måste till en lag. En lämplig tidpunkt är 2012, sade Sahlin.

En siffra som tidigare nämnts av Sahlin är att minst 40 procent av vardera könet ska vara representerade i de större bolagens styrelser.

Även på arbetstidsområdet kan det bli fråga om lagstiftning för att få bukt med ofrivilligt deltidsarbete, säger Sahlin.

ANNONS