SVT-chefen oroas av ny utredning

Regeringens radio- och tv-proposition får överlag godkänt av företrädare för public service-bolagen.SVT:s vd Eva Hamilton är dock rädd för att en ny utredning kommer ge de kommersiella krafterna fördelar.Det inger mig farhågor eftersom vi inte har haft här typen av prövning utifrån kommersiella aktörer i Sverige tidigare, säger hon.

ANNONS
|

"Bildning" var modeordet när kulturministern presenterade public service-propositionen på Rosenbad under onsdagsförmiddagen. Utbildningsradion, UR, får ett ökat anslag på 50 miljoner per år vilket innebär ett tillskott på 15 procent av deras budget. Även Sveriges Radio för ökade resurser för att stärka sitt kulturutbud.

Tv-licensen blir kvar

Tv-licensen vara eller inte vara landade i en kompromiss. Avgiften kommer att utredas på nytt, men tills vidare finns den kvar i sin nuvarande form i sex år till eftersom regeringen anser att den fungerar bra. Framför allt lyfte kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) fram att 90 procent betalar sin avgift som en huvudanledning till att behålla systemet. Någon plan för vad som händer om betalningsviljan sjunker under sexårsperioden finns dock inte.

ANNONS
- Vi ser inte de riskerna i dag, men det är även därför vi vill ha en avstämningsperiod efter tre år för att se om det händer några förändringar av större slag. Om det skulle hända får vi analysera det då, säger Lena Adelsohn Liljeroth.
Hamilton kritisk

SVT:s vd Eva Hamilton är överlag nöjd med hur public service-propositionen ser ut men är kritisk mot att regeringen har gett Myndigheten för radio och tv i uppdrag att utreda hur public service-bolagen påverkar förutsättningarna för de kommersiella bolagen. Hon anser att man därmed går de kommersiella aktörernas ärenden.

- Det inger mig farhågor eftersom vi inte har haft här typen av prövning utifrån kommersiella aktörer i Sverige tidigare, säger hon.

TT Spektra: Vad kan det få för effekter?

- Vi har inte sett den här utredningen, den är inte ens tillsatt ännu, men jag undrar vad man ska göra med utredningens slutsats. Vad gör man om utredningen kommer fram till att Barnkanalen är marknadsstörande? Eller vad gör man med Play som erbjuder gratis tillgång till program. Ska vi stoppa Play för att det hindrar de kommersiella bolagens möjligheter att ta betalt för sina Playtjänster?

Tv-avgiften behålls i dess nuvarande form i sex år till. Under perioden kommer avgiftsmodellen att utredas inför nästa tillståndsperiod.

Utbildningsradion, UR, får 50 miljoner extra varje år för att stärka utbildningsuppdraget.

Ökad programtid för minoritetsspråk och fler program för personer med funktionsnedsättning.

Radion skall digitaliseras med målsättningen att släcka FM-sändningarna år 2022. Regeringen kommer att utse en branschsamordnare för smidigare övergång.

Redovisningskraven för public service-bolagen skärps. Regeringen ger även Myndigheten för radio och tv i uppdrag att analysera hur public service-bolagens verksamheter påverkar de kommersiella aktörerna.

Riksdagen kommer att behandla propositionen i höst. Därefter beslutar regeringen om sändningstillståndet som börjar gälla vid årsskiftet.

I regeringsförslaget om "radio och tv i allmänhetens tjänst" framgår att en särskild branschsamordnare ska arbeta med övergången från analog till digital radio. Målet är att FM-radion ska släckas slutgiltigt år 2022.

Under övergångsperioden kommer Sveriges Radio att parallellsända via både FM och digitalt med hjälp av ett stort lån från Riksgälden.

Att övergången innebär att miljoner svenskar behöver byta dyr radioutrustning ser kulturministern inga större problem med.

- Det är därför vi har en väldigt lång övergångsperiod, det handlar om nio år. Vi kan även se i våra grannländer, bland annat i Storbritannien där man har beslutat om ett släckningsdatum, att kostnaden per radioapparat har sjunkit kraftigt och det kommer det sannolikt att göra även här, säger hon.

Regeringen ser flera fördelar med digital radio. Bland annat finns det rum för fler kanaler och kommersiella kanaler kommer kunna nå ut över hela landet. Det ska även bli billigare att sända radio. Kostnaderna för SR ska kunna sänkas från 160 miljoner kronor per år till 100 miljoner kronor. I flera år lär dock vinsten behöva gå till att betala tillbaka lånet från Riksgälden.

ANNONS