Persbrandt: Har inte köpt narkotika

Mikael Persbrandt köpte 15 påsar kokain för totalt 12 000 kronor, hävdar åklagarna.Någon använde min telefon, försvarade sig skådespelaren.Jag har inte ringt de här samtalen.

ANNONS
|

Mikael Persbrandt är en av de utpekade köparna i en härva där kokain sålts via taxi. På fredagen förhördes han i Stockholms tingsrätt.

- Jag har sagt från början att jag inte köpt någon narkotika, sade han, märkbart irriterad över åklagarens frågor.

Den 50-årige skådespelaren satt tillbakalutad på främre raden, iklädd mörkblå kavaj och vit skjorta. Han fick tränga sig förbi ett stort medieuppbåd på väg in.

"Micke P"

I "försäljningstelefonerna" finns Persbrandts nummer sparat under "Micke P". Buggade samtal, där det talas om att Persbrandt "brukar köpa för 10-15 lax" spelades upp i salen. Vid ett tillfälle i samtalen beskrivs han som "en skön person", som lånade ut sin bil.

- Den de kallade Mikael Persbrandt var väl en skön person, kommenterade Persbrandt torrt.

Över 30 kontakter togs mellan Persbrandts telefon och en av säljarna under mindre än ett dygn i maj. Då köpte han 12 gram kokain, påstår åklagarna. Men någon kan ha lånat telefonen, tror Persbrandt, som säger att telefonerna låg framme under en fest.

ANNONS
- Det är väl en lärdom man kan dra, att jag inte ska lägga mina telefoner öppet i mitt hem, sade han.
Pressades

Åklagarna pressade honom hårt på att privata samtal och samtal till knarksäljarna har ringts växelvis. Gick telefonerna fram och tillbaka mellan honom och någon annan?, frågade en skeptisk åklagare. Så kan det ha gått till, svarade Persbrandt.

- Jag har inte ringt de här samtalen till det här numret och har varken beställt taxi eller kokain, sade han.

Skådespelaren hade kallat ett eget vittne, en kompis som skulle intyga att Persbrandt brukade låna ut telefonen.

- Vi lånar ju varandras racerbilar så att låna telefoner är ingen större grej, sade kompisen.

Totalt elva personer har åtalats, bland annat för att ha smugglat in amfetamin och kokain till Sverige.

Med taxiverksamhet som täckmantel har knark sålts till köpare i Stockholm. Mikael Persbrandt är en av de utpekade köparna, och misstänks för narkotikabrott.

Persbrandt har inte tagits med narkotika på sig. Åklagarnas bevisning är avlyssnade samtal mellan langarna, och telefonkontakter under natten då han ska ha köpt knarket.

För innehav av 12 gram kokain kan Persbrandt om han fälls dömas till fem månaders fängelse, enligt praxis. (TT)

ANNONS