Sailor Moon är tillbaka

ANNONS
|

Sailor Moon är en tv-serie och manga som handlar om en liten tjej med jättelånga flätor, sådär en fjorton år och rätt söt, men om hon ramla' på sin lilla rumpa, du kan vara säker på att hon tjöt. Men så en dag hon möter mystiken i universums iskalla natt. Hon blir en kämpe, ja en hjältinna, och får till vän en underbar katt.

Den ursprungliga tv-serien började sändas i Sverige 1996 av TV4. Serien blev då ett hett samtalsämne av flera anledningar. Dels för att det var många svenskars första möte med japansk anime, del för att serien var något av en superhjälteserie riktad främst till tjejer. Framförallt ansågs den vara otäck och olämplig för barn. Något som ledde till att TV4:s redaktion valde att sluta sända den efter tjugo avsnitt. Efter påtryckningar från tittarna återvände den däremot efter två år i fryspåse och skulle efter det visa de två svenska säsonger som fanns i konstant repris på först TV4 och sedan Kanal 5.

ANNONS

Nu tio år senare efter att det sista avsnittet visades på svensk tv och tjugotvå år efter att serien började sändas i Japan har en ny serie, Sailor Moon Crystal, premiär.

Åke Rosenius är tecknare och en av Sveriges främsta Sailor Moon-experter som driver bland annat Skandinaviens största och äldsta sajt om Sailor Moon.

Varför gillar du Sailor Moon så mycket?

- Det är en bra serie som kom i en tid när det fanns ganska lite bra historier för tjejer. Sen tyckte jag själva historien var fantastisk. Det var lite prinsessaga och lite superhjältar på en och samma gång med välgjorda karaktärer.

Den nya serien, Sailor Moon Crystal, har släppts för att fira månhjältinnans tjugoårsjubileum. Serien är tänkt att ligga närmare Naoko Takeuchis ursprungliga böcker till skillnad från den gamla serien där avsnitt producerades i sådan takt att de sprang om utgivningen av böckerna. Än så länge har bara det första avsnittet visats som under de två första dagarna fick över en miljon visningar på videoströmningssajten Niconico.

Vad säger du om det första avsnittet av den nya serien?

- Det är ju svårt att döma serien baserat på ett avsnitt, men den nya serien håller sig närmare originalet. Den är nästan en rak filmatisering ruta för ruta och väldigt påkostad. Jag tycker de har närmat sig materialet med respekt.

ANNONS

Behövs den nya serien?

- Ja, alltså den gamla serien startade ju en genre kan man säga. Det fanns ju så kallade “magical girl”-serier innan men de var helt annorlunda. Det finns ett tydligt före och efter Sailor Moon och inflytandet är så stort att vi inte ens märker det längre. Jag såg på den nya My Little Pony-serien med min dotter och insåg att det var Sailor Moon rakt av. Så det är ju lite av en nostalgigrej också men samtidigt är berättelsen så pass ikonisk att det är kul att en ny generation kan få uppleva den.

Sailor Moon har länge varit en återkommande ikon inom bland annat feminismen med sitt fokus på vänskap och kvinnliga huvudkaraktärer. Samtidigt har folk kritiserat Sailor Moon för att vara en dålig förebild för tjejer i det att hon klär sig utmanande och ofta blir räddad av sin beskyddare Maskerade Rosen.

Vad skulle du säga om Sailor Moon som feministsymbol?

- Det tycker jag absolut att hon är. Serien är så bra för den tillåter sig att vara “tjejig” samtidigt som den har starka kvinnoroller. Typiska tjejsaker som smycken eller rosa stövlar var inte något fult eller svagt utan något stärkande. Det som gjorde att de vann mot ondskan. Tjejerna behövde inte vara maskulina för att vara hjältar. Jag tyckte det märktes att många tog till sig det. Det går att se även i efterhand då det är många som säger att Sailor Moon var det enda som gjorde att de kände sig stolta över att vara tjejer. Min dotter ser både den nya och gamla serien nu och älskar det. Det gör mig förstås väldigt glad.

ANNONS

Skapad 1991 av Naoko Takeuchi består Sailor Moon i dagsläget av 18 böcker, 200 tv-avsnitt (exklusive de 26 nya), tre filmer, musikaler, tv-spel, musik, leksaker med mera. I Sverige sändes serien mellan 1996 och 2004 på TV4 och Kanal 5 och hade i toppnoteringarna omkring 300 000 tittare. Sändningarna fick ta emot kritik för att flera avsnitt plockades bort och att man bytte kön på den homosexuella karaktären Zoysite. Något som dubbstudion förklarade med att man inte förstod att det var en man.

ANNONS