Svenskarna helt utan chans i kvartarna

Varken Fredrik Håkansson eller Jens Lundqvist hade något att hämta i sina kvartsfinaler i EM.

ANNONS
|

Det blev förlust i fyra raka och med tämligen klara siffror mot Michael Maze från Danmark respektive den otrolige vitryssen Vladimir Samsonov, som sedermera också besegrade Maze i semifinalen också det i raka set.

Fredrik och Jens var förstås besvikna efter förlusterna, mest för att de aldrig riktigt kom in i sina matcher.

– Det är frustrerande att jag missade så otroligt många forehand, säger Fredrik. Jag spelade mig fram till lägen och skulle sedan bara avgöra bollen, men oftast blev den några centimeter för lång eller tog i nätkanten och ut.

– Det känns som jag gjorde huvuddelen av poängen i matchen, fortsätter Fredrik, tyvärr gick de flesta i hans favör.

ANNONS

Man kan inte påstå att Fredrik fick en drömstart i matchen. Maze ledde med 9–0 utan att egentligen ha gjort någonting innan Fredrik fick sin första och enda poäng i setet.

– Jag hade bestämt mig för att inte fega utan försöka trycka till bollen och få honom på defensiven. I och för sig lyckades det men felprocenten med forehand när jag hade lägen blev alldeles för hög och han fick många enkla poäng.

– Poäng som jag hade behövt eftersom han är en bättre spelare än vad jag är speciellt i det korta spelet, tillägger Fredrik.

Maze tog andra set inte lika enkelt som det första men med klara 11–6. I det tredje hängde Fredrik med bättre men fick aldrig ledningen utan Maze vann med 11–9. Det fjärde blev en ren formsak, 11–6 till dansken.

Jens höll till en början jämna steg med Samsonov, men förlorade de två första seten med två bollar, 9–11, 10–12.

– Jag hade behövt åtmonstone ett av seten för att få lite press på honom, säger Jens. Men en Samsonov i kanonform är otroligt bra. Man tycker att man har vunnit bollen, men rätt som det är kommer den smygande över nätkanten och så får man börja om igen och till slut missar man.

ANNONS

Man kan väl inte med bästa vilja i världen påstå att Fredrik och Jens var nära medalj i singel, men bara att gå till kvarten var en bedrift och något av comeback i Europaeliten för dem båda. Jens har haft skadebekymmer och Fredrik har de senaste åren varit nere i djup formsvacka.

– Spelet i den italienska ligan har blivit ett lyft för mig, säger Fredrik. Jag har fått spela många matcher, vunnit en hel del i ligan och fått komma ut på Pro Tour och det har lyft mig. Nu är det bara att jobba vidare. Jag har två matcher kvar i ligan och dessutom slutspel.

– Om det blir en forsättning i Italien återstår att se, men det finns en hel som talar för att jag fortsätter, tillägger Fredrik.

Jens lämnar Ochsenhausen i tyska ligan och har ett par erbjudande att fundera på. Frankrike är ett alternativ nästa ssäong.

ANNONS