Debatt 19/2 Religiös intolerans på frammarsch

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Västvärlden och Sverige har nått en bit på vägen mot mänskliga rättigheter. Vi har fria val, yttrandefrihet, religionsfrihet och en relativ jämlikhet. Det har skett i kamp mot religiöst förtryck och de privilegierades värnande om sin rikedom.

Tidigare var förtrycket legio. En annorlunda tro, ett självständigt tänkande var kätteri. Man behöver inte gå till Gamla testamentets rasism, etniska rensning och mördande av oliktänkande för att få exempel på förtrycket. Bartholomeinatten och häxprocesserna är några. När Europa kolonialiserade övriga världen skedde det med svärdet i ena handen och korset i andra. De spanska conquistadorerna decimerade Mexicos indianbefolkning från femtio miljoner till fem på 1500-talet. Med samma religiösa välsignelse och vapenmakt mördade kung Leopolds knektar tio miljoner kongoleser under sent 1800-tal.

ANNONS

Kvinnoförtryck

Alltjämt bjuder både kristendom och islam motstånd mot jämlikhet mellan könen. Liksom i Luthers beskrivning av dagligt bröd "... boskap och bohag, gods och penningar, god maka ..." är Koranens bud att kvinnan är mannens ägodel.

Religionerna har hållit människorna nere i mörker och träldom. Först i efterhand tog kristendomen avstånd från slaveri, nazism och kvinnoförtryck. När tar islam avstånd från terrorism och kvinnlig förnedring?

Trots motståndet har folkstyre och sekularisering kunnat segra i västvärlden och religionernas yttre makt minskat.

Men nu ser vi åter en religionernas renässans. Både lokalt och i världspolitiken. Och det är inte de toleranta och liberala uttolkarna som anser att religionen måste utvecklas och tolkas utifrån det samhälle vi lever i som har vind i seglen. Nej, det är den bokstavstrogna religiösa högern i USA och Livets ord, chassiderna bland judarna och fundamentalisterna bland muslimerna.

Religionen blir ursprung, inte tro

Åter börjar också grupper av människor att betecknas utifrån den religion som historiskt härskat i deras länder. Ungdomar i Sverige kallas och kallar sig stundtals själva kristna trots att de varken känner till eller tror på de kristna dogmerna. Iranier som flytt mullornas förtryck kallas muslimer, det vill säga tillhöriga islam.

Det är den religiösa intoleransen, våldet och hoten som breder ut sig. Förkunnelsen att om du inte accepterar dogmerna är du förtappad och utan värde. Därom är ayatollorna och president Bush överens. I Guds namn stöder de terrorister eller kriget mot terrorister. I bägge fallen sätter man sig över individuella mänskliga rättigheter. Israel förtrycker palestinierna och annekterar deras mark i samme Guds namn.

ANNONS

Det sekulariserade samhällets fördragsamhet mot religiös ofördragsamhet har gått för långt. Lika väl som demokratin alltid måste försvaras så måste den religiösa fanatismen och intoleransen bekämpas. Exempelvis pastor Green och hans gammaltestamentliga förnekande av homosexuellas mänskliga rättigheter. Som ju också förnekas i nästan alla muslimska länder. Ett annat exempel är flatheten mot de stater som påstår sig tala för muslimer och vill lägga band på yttrandefriheten i väst.

Nu krävs personligt engagemang

Det är hög tid att vi som sätter människan framför dogmen, självständighet framför underkastelse och ett liv här på jorden framför ett liv efter detta återtar initiativet och ansvaret för vårt samhälle. Det är en mänsklig rättighet att tro på vad man vill. Men när den tron utnyttjas för att fördöma andra måste ett demokratiskt samhälle sätta stopp.

Det kan ske genom att stifta och tillämpa existerande lagar mot diskriminering och hets mot folkgrupper. Att upplysa i skolor om det religiösa förtryckets historia. Men framförallt genom att vi personligen engagerar oss mot religionernas ofördragsamhet och nedvärdering av oliktänkande. Gärna i samverkan med de liberala teologer som inser att religionerna måste förändras i takt med samhällsutvecklingen.

Jan Molin

samhällsdebattör

ANNONS