Bandidosledare begärs häktad för bombdåd

ANNONS
|

En tisdag i september 2006 exploderade en kraftig bomb som placerats under en taxibil som stod parkerad utanför ett flerfamiljshus på Klassikergatan i Hisings-Backa. Den 50-årige taxiföraren som ägde bilen hade tidigare vittnat i ett prestigefyllt mål vilket fick polisen att misstänka att dådet var ett sätt att straffa honom.

Dagen därpå, onsdagen den 20 september, skakades centrala Göteborg av ett nytt bombdåd. Denna gång inträffade explosionen på Storgatan mitt på ljusa dagen. En bomb som placerats under en Audi som stod parkerad på gatan exploderade med full kraft. Mängder av människor blev vittnen till den kraftiga smällen som demolerade fyra bilar på gatan. En man i 40-års åldern fördes till sjukhus efter att ha träffats av splitter från explosionen, men i övrigt skadades inga människor i explosionen.

ANNONS

Släpptes i brist på bevis

Polisen satte in stora resurser på att lösa fallet och redan efter ett par dagar anhölls den då 32-årige bandidosledaren Mehdi Seyyed. Han släpptes dock i brist på bevis och i oktober förra året lade åklagaren ned förundersökningen i ärendet. Som det såg ut då skulle fallet förbli olöst.

Men helt nyligen fick polisen in nya uppgifter och utredningen öppnades igen.

- Ja, vi har fått fram uppgifter som vi inte hade för ett år sedan, säger kammaråklagare Anette Wiberg-Koffner.

Greps på tisdagen

I tisdags greps bandidosledaren Mehdi Seyyed som tillsammans med ytterligare tre män misstänks för de två bombdåden. Brotten rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord.

- Min bedömning är att de nya bevisen är så starka att de räcker för att begära de här personerna häktade på sannolika skäl, säger Anette Wiberg-Koffner.

Häktningsförhandlingen mot de fyra misstänkta männen kommer att hållas på torsdagen.

ANNONS