Snart slutrökt i Backa

ANNONS
|

Att personal ska vara rökfri under arbetstid är sedan i våras en rekommendation från Sveriges kommuner och landsting. Den som vill röka får passa på under lunchrasten eller när de har stämplat ut från jobbet.

Ett 20-tal kommuner och ett tiotal landsting har redan liknande regler och många fler är på gång.

Arbetsmiljön är ett skäl, ekonomin ett annat - rökning orsakar sjukdagar och rökpauserna innebär bortfall i arbetstid. Ett tredje skäl är att brukare (som dagisbarn och boende i äldrevården) inte ska behöva drabbas av röklukt.

I Backa anges ett fjärde skäl, personalens hälsa, som främsta motivet. Facket har ställt sig bakom policyn men det hindrar inte att det finns missnöjda röster som ogillar påbudet uppifrån.

ANNONS

I Frölunda, där rökning på arbetstid förbjöds i juni, är erfarenheterna dock överraskande goda trots att frågan åtminstone inledningsvis var laddad. Det tycker personalchefen Dan Erikssen.

- Från fackligt håll fanns en rädsla att vi som arbetsgivare skulle driva frågan hårt med hjälp av arbetsrättsliga åtgärder men vi vill ju inte i första hand sätta dit folk. Med facit i hand skulle vi kanske ha tagit mer tid på oss för att förankra och förklara, säger han.

Även i Bergsjön gäller sedan något år en policy om att rökning bara får ske utom hus, på särskilt anvisade platser och "under raster och sedvanliga pauser".

- Fast till sådana pauser räknar vi även kafferasterna under arbetsdagen så det förbudet är inte riktigt lika strängt, säger personalchefen Catarina Blomberg.

Förbud allt vanligare

ANNONS