IFK:s målgörare Jonas Wallerstedt kramas om efter ett av sina två mål på Ullevi.

Wallerstedt sänkte Kalmar FF

|

IFK Göteborg ledde länge matchen med 2-1, men när Kalmars Lasse Johansson kvitterade på en snygg frispark i 83:e minuten såg det ut som att lagen skulle få dela på poängen. Då slog Jonas Wallerstedt till, exakt en minut in på övertiden.

Vasquez slog hörnan, och Wallerstedt mötte vid bortre stolpen. Träffen på pannan var perfekt, och Petter Wastå i Kalmarmålet var chanslös.

- Vi hade pratat om att Kalmar spelar zonförsvar och inte tar varsin gubbe. Så jag startar långt ut och rör mig inåt, och Vasquez hörna kommer perfekt. Det känns helt underbart, säger Wallerstedt.

Han har inte varit tränarnas förstaval en enda gång i år. Däremot har han fått hoppa in i varenda match - dock utan att göra mål. I går fick han chansen.

- Han var värd den här chansen, och han tog den verkligen. Jonas är en kille som aldrig ger upp, och det visade han ju verkligen i dag, säger IFK-tränaren Stefan Rehn.

Wallerstedt själv förklarar sin aldrig sinande kämpaglöd:

- Man får försöka göra det man är bra på. Jag är ingen Ronaldinho, men jag kan kämpa och ge allt i 90 minuter. Det är nog min spelstil att aldrig ge upp helt enkelt.

Det betalade sig i går. Men det började illa för göteborgarna. Kalmars brasse Ari da Silva Ferreira visade tidigt att han var på spelhumör genom ett kanonskott i ribban. Och efter en halvtimme tog han emot bollen utanför IFK:s straffområde, vände på en femöring och krutade in 1-0 för bortalaget. Fullt rättvist, då IFK inte fick ordning på varken det offensiva eller defensiva spelet.

Därför kom IFK-repliken, bara minuten senare, något oväntat. Niclas Alexandersson slog in bollen mot Tomas Olsson, som totalmissade. Bollen studsade istället ner framför Jonas Wallerstedt - som drog till, stenhårt upp i nättaket.

- Ett psykologiskt mål, konstaterade Kalmartränaren Nanne Bergstrand efter matchen.

Och precis innan pausvilan kom Wallerstedt loss på vänstersidan, sköt, och tvingade Wastå till en jätteräddning. Returen gick ut till Alexandersson - som drog till. Hans skott täcktes av en Kalmarförsvarare och bollen gick till Marcus Berg - som drog till. Bollen tog åter på en Kalmarförsvarare och gick ut till Andres Vasquez - som drog till.

Och äntligen gick bollen i mål. En märklig kvadrupelchans som alltså till slut gav utdelning för IFK.

- Ett psykologiskt mål, tyckte Bergstrand igen.

- Jag försökte bara skjuta lågt och hårt, sa Vasquez.

I andra halvlek ryckte Blåvitt upp sig, stärkta av målen. Gustav Svensson kom in och neutraliserade stora delar av Kalmaroffensiven. Mittbackarna Bjärsmyr/Sigurdsson var i det närmaste felfria. Och på topp sprang Jonas Wallerstedt på det mesta.

Lasse Johanssons läckra frispark (som Bengt Andersson hade fingrarna på) var därför tung att acceptera för ett väl spelande Blåvitt. George Mourad skickades in med 10 minuter kvar och var också den som fixade fram hörnan som Wallerstedt kunde skicka i mål. Merparten av Ullevis 6 643 åskådare fick jubla och Wallerstedt blev tvåmålsskytt för första gången sedan... ?

- 2004, när jag spelade i Sundsvall. Vi mötte Öis på Gamla Ullevi och vann med 3-2.

Gamla Ullevi finns inte mer. Men Jonas Wallerstedt, 29, kan fortfarande göra mål.