Nakenblankning sänkte räntorna

ANNONS
|

Räntorna föll på bred front och kronan försvagades kraftigt efter Tysklands oväntade besked om förbud mot nakenblankning.

Det tyska beskedet om så kallad naken blankning i vissa finansiella instrument samordnades inte med övriga euroländer i förväg och skapade stor dramatik. Börserna rasade och euron försvagades kraftigt.

Pudelns kärna är att euron, tillsammans med den gemensamma marknaden, är grundläggande för tillväxt och utveckling - även för Tyskland, slog förbundskansler Angela Merkel fast i ett tal inför det tyska parlamentet på onsdagen.

-Euron är i fara. Om vi inte tar itu med denna fara kommer konsekvenserna för oss i Europa vara oöverskådliga, sade hon bland annat.

Merkels tal hade ingen lugnande effekt på marknaden. Euron föll tillsammans med börser och räntor på statsobligationer.

Räntan den svenska tioåriga statsobligationen föll med 0,07 procentenheter till 2,61 procent. Räntan på den tvååriga statsobligationen föll med 0,04 procentenheter till 1,16 procent.

ANNONS

Kronan försvagades mot euron med sex öre till 9:60 kronor. Mot dollarn försvagades kronan med elva öre till 7:80 kronor.

Tioårig statsobligation: 2,61 procent (2,68).

Tvåårig statsobligation: 1,16 procent (1,20).

Euro: 9:60 kronor (9:54).

Dollar: 7:80 kronor (7:69).

TCW-index: 131,38 (130,54).

Siffrorna inom parentes anger räntor och valutor vid stängningen föregående handelsdag. Ju lägre TCW-index, desto starkare krona.

ANNONS