Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Nyheten sprids snabbt över världen

  Att en ny svensk kronarvinge är född sprids som en löpeld över världen.

  "Das schwedische Königshaus freut sich über Nachwuchs"

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Stortidningen Der Spiegel i kungahustokiga Tyskland har förberett ett större bildspel över kronprinsessan Victoria och "fitnesstränaren" Daniels första tid tillsammans. "Den av tyska kvinnor mest omtyckta av prinsessor" har fött sitt första barn till världen, skriver tidningen.

  "Sverige har fået en tronarvinge"

  Den danska kvällstidningen Ekstrabladet valde en betydligt mer försiktig rubriksättning än vid sommarens graviditetsbesked. Då satte Ekstrabladet den redan smått klassiska rubriken "Strippekongen skal vaere morfar", nu konstaterar samma tidning som förstanyhet att "Sverige har fået en tronarvinge", 51 cm lång och 3200 gram tung.

  "Kronprinsesse Victoria (34) og prins Daniel (38) fikk en datter i natt"

  Norska kvällstidningen Verldens Gang vinklar under morgonen på överläkaren vid Karolinska sjukhusets uttalande om den nyblivne pappans insatser under födseln: "Han var veldig stöttende", skriver tidningen. På tidningens hemsida låg ett större bildspel från Karolinska sjukhuset och läsarna uppmanades att lämna namnförslag och bilder på sig själva som nyblivna föräldrar.

  "Swedish Crown princess gives birth to baby girl"

  Brittiska The Telegraph konstaterar kort att den svenska kronprinsessan fött en liten flicka. Prins Daniel citeras från presskonferensen om att han var "pretty nervous" under förlossningen och att han fick klippa av navelsträngen. Den nyblivne fadern beskrivs som en vanlig man, "a commoner" som träffade den blivande drottningen som personlig tränare.

  "Ruotsiin syntyi kruununprinsessa"

  Finska Helsinki Sanomat rapporterar också från presskonferensen på Karolinska universitetssjukhuset och låter en bild med prins Daniel i skäggstubb löpa över hela hemsidan under morgonen. Tidningen skriver också kungaparet inte varit på sjukhuset och att det är den nyblivne farfadern, kung Carl XVI Gustaf, som ska ta den första officiella bilden.

  "La princesa Victoria de Suecia da a luz a una niña, segunda en la sucesión"

  Spanska El Pais slår fast den nyföddas placering i successionsordningen redan i rubriken. Kronprinsessan Victoria av Sverige har fött en flicka, på andra plats i successionen, skriver tidningen. Liksom flera andra internationella medier beskrivs kronprinsessparets skilda uppväxtförhållanden, men spanska El Pais går ett steg längre och konstaterar att förhållandet mellan de båda "hälsades med skepsis av familj och vänner, inte minst av Kung Carl XVI Gustaf, på grund av Daniels blygsamma hemförhållanden".

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.