Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Nyfödda prinsessan hemma på Haga slott

  Sveriges nya tronarvinge hade bråttom hem. Efter bara drygt åtta timmar for hon till Haga slott med sina föräldrar. Och Kungaparet lyckönskade på eftermiddagen de nyblivna föräldrarna på Hovets hemsida.

  "Vi gläds mycket med kronprinsessparet. Vi minns själva glädjen över att bli föräldrar och vi önskar den nya familjen en underbar tid i lugn och ro. Det är ett efterlängtat barnbarn och vi är båda mycket stolta och lyckliga i dag.", hälsar kungen och drottning Silvia.
  Prins Carl Philip och prinsessan Madeleine kommer också med en hälsning:
  "Vi är båda överlyckliga över vår nya familjemedlem. Vi har sett fram emot att bli morbror och moster och vi önskar all lycka och kärlek till vår syster, Daniel och deras dotter," skriver de på hovets hemsida.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Prins Daniels mamma och pappa och syster lämnar via hovets hemsida sina lyckönskningar till kronprinsessparet.
  "Vi känner stor glädje i dag när vår Daniel och vår Victoria nu blivit föräldrar. Vi önskar Daniel och Victoria all lycka med nya familjemedlemmen och vi kommer att stödja och hjälpa till som farföräldrar", skriver Olle och Ewa Westling.
  Prins Daniels syster Anna Westling Söderström med familj skriver att hennes familj sett fram emot födseln:
  "Jag känner en stor lycka över att min bror och Victoria nu har blivit föräldrar. Det är ett mycket efterlängtat barn. Som faster ser jag, tillsammans med min familj, med spänning fram emot att lära känna barnet och följa hennes utveckling. Det är också mycket roligt att mina döttrar fått en kusin, vilket de längtat efter.

  Klockan tolv avfyrades, precis som planerat, den första laddningen i den kungliga saluten på Skeppsholmen i centrala Stockholm.

  Totalt avfyrades 42 laddningar från kanonerna. Det normala är 21 skott, men när en tronarvinge fötts fördubblas antalet skott.

  En hel del folk hade samlats på Skeppsholmen och på Skeppsbron, på andra sidan Saltsjön, för att beskåda saluten i det strålande vackra vädret.

  Kronprinsessparet själva har lämnat Karolinska sjukhuset och vid 13.15-tiden anlände en kortege på fyra bilar, en civil BMW och en civil Audi med en patrullbil från polisen framför respektive bakom sig, till Haga slott och rullade in genom grindarna.

  – Det smattrade en del kameror men det gick lugnt och ordnat till, säger Jens L'Estrade, fotograf på Scanpix.

  Spekulationerna om när födseln skulle ske är nu definitivt avslutade. Nu pratas det i stället om vad den nya tronarvingen ska heta.

  Kronprinsessparet uppges ha valt ett namn åt sin dotter. Vilket det blir meddelar de vid en konselj i morgon.

  "Lite som i en vanlig familj"

  Journalisten och populärhistorikern Herman Lindqvist har skrivit en rad böcker om det svenska kungahuset. Han tror att kronprinsessan och prinsen väljer ett glansfullt namn med kungliga traditioner.

  Flickan kommer, enligt denna tradition, sannolikt att få fyra namn, precis som kronprinsessan och hennes syskon Madeleine och Carl Philip.

  Tänkbara namn är Ulrika, Sophia, Astrid, Margareta, Désirée, Christina eller kanske Alice, som drottning Silvias framlidna mor hette, tror Herman Lindqvist.

  – Det är lite som i en vanlig familj, namnet ska av tradition avspegla mors, fars och mor- respektive farföräldrars namn, säger han.

  Enligt Lindqvist var kronprinsessan Victoria väldigt fäst vid sin fars faster, den svenska prinsessan Ingrid som senare blev drottning av Danmark.

  Ingrid mindre troligt

  Men eftersom det norska kronprinsparet Haakons och Mette-Marits förstfödda dotter och blivande tronarvinge (och kronprinsessan Victorias gudbarn) heter Ingrid Alexandra, är det mindre troligt att den nya svenska prinsessan får Ingrid som förstanamn.

  Oddsen hos diverse spelbolag pekar mot Alicia, Désirée eller Kristina.

  Allmänheten kan gratulera

  På fredagen kommer allmänheten att kunna gratulera kronprinsessparet till den nyfödda dottern. Gratulationslistor läggs ut i Rikssalen på Slottet mellan klockan 14 och 17.

  Redan på torsdagen passerade förskolebarn Haga slott och lade teckningar utanför grindarna.

  Hovet har ännu inte hunnit sammanställa antalet lyckönskningar och presenter som kommit in till slottet efter födseln. Inte heller har hovet någon extra beredskap om man skulle överösas av blommor och gosedjur under fredagen då allmänheten har möjlighet att skriva gratulationer och lämna presenter.
  – Alla gåvor till slottet eller kungafamiljen hanteras på samma sätt, exakt hur den processen ser ut går vi inte in på. Man lämnar sina paket eller skickar dem till slottet så vidarebefordras de sedan, säger informationssekreterare Ulrika Näsholm.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.