Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

järv

Nyfödd järvvalp på Nordens Ark

Nordens Ark har fått ett nytt litet tillskott, en järvvalp på under två kilo. Nu visar Djurparken upp valpen för första gången, skriver P4 Göteborg.

Den 21 februari föddes järvvalpen på Nordens Ark. I dag är den sex veckor gammal och visas upp på djurparken för första gången. "Valpen är fortfarande helt beroende av mamman och stannar snällt i lyan där hon lagt honom", skriver djurparken i ett pressmeddelande.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Än så länge är ungen väldigt liten, han vägde inte ens två kilo när vi avmaskade och chipmärkte honom i torsdags, säger djurvårdare Camilla Schratz. Om fyra veckor avmaskas han för sista gången som valp och då kommer det inte bli lika lätt, då har han fått tänder och blivit lite bångstyrigare.

När järvvalpar föds är de ljusa, nästan vita, till färgen för att de inte ska synas i snön.

Sedan tidigare finns två järvvalpar på djurparken. De är från förra årets kull och till helgen kommer en av ungarna att flytta till Gaia Park i Holland där han ska bilda par med en hona, enligt Nordens Ark.

Järven är ett mårddjur och i Sverige lever de främst i skogslandet i Jämtland och Dalarna. Under 2000-talet har järvantalet ökat både när det gäller antalet föryngringar och utbredningsområde. Enstaka observationer har gjorts i Västra Götalands län, rapporterar Naturvårdsverket.

1969 fridlystes järven i Sverige.

Mest läst