Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
- Göteborgare är emot allting, de överklagar och bråkar om alla förändringar. Ibland är det ungdomar, men oftast är det äldre herrar som har för lite att göra, säger Johnny Magnusson.

Nye regionbasen tror på trängselskatt

Moderaten Johnny Magnusson tar i dag, tisdag över styret av VG-regionen. Han är en varm förespråkare av Västlänken. Och trots göteborgarnas nej är han övertygad om att trängselskatten blir kvar.

Efter åtta år som oppositionsledare kliver Johnny Magnusson nu in i rollen som ordförande i regionstyrelsen. Tillsammans med övriga allianspartier bildar Moderaterna ett ”grönblått samarbete” med Miljöpartiet.

En viktig uppgift för den nya regionledningen är att genomföra det Västsvenska paketet, inklusive bygget av den omstridda järnvägsförbindelsen under Göteborg.

– Västlänken är nyckeln för regionens satsning på utbyggd kollektivtrafik. Det går helt enkelt inte att få in fler tåg till Göteborgs centralstation, säger Johnny Magnusson, som inte alls tror på något alternativt förslag.

Han avfärdar även Vägvalets idé att lyfta ut Västlänken ur det Västsvenska paketet. Förslaget är orealistiskt och helt uteslutet för regionen att ens diskutera, menar han och varnar samtidigt Göteborgs kommun för att bryta den träffade uppgörelsen.

– Om Göteborg stiger ur överenskommelsen kommer direkt en räkning på 820 miljoner kronor från regionen. Bussfilerna in till stan, som kom till i samband med införandet av trängselskatten, byggdes för pengar som regionen skjutit till.

Johnny Magnusson har från början varit kritisk till folkomröstningen, som han tycker genomfördes i ett alldeles för sent skede. I dag bedömer han det som osannolikt att politikerna kommer att följa resultatet och ta bort trängselskatten.

– Att man nu vill utreda alternativ beror bara på det röriga politiska läget. Annars skulle Anneli Hulthén redan ha lagt folkomröstningsresultatet åt sidan, säger han.

Enligt Johnny Magnusson, som i början av 1990-talet själv var ordförande i kommunstyrelsen i Göteborg, finns inga andra sätt att lösa finansieringen än att höja kommunalskatten. Och det tror han varken väljarna eller kollegorna vid Gustav Adolfs torg är intresserade av.

Hans förklaring till att det blev ett så tydligt nej i folkomröstningen är att många människor uppfattade det som att politikerna lurats och därför ville markera sitt missnöje.

– Jag ser det som att gräsrötterna tog chansen att knäppa pamparna på näsan, säger Johnny Magnusson.

Från sin nuvarande position tycker han sig också se att folk i Göteborg i vissa avseenden skiljer sig från andra västsvenskar.

– Göteborgare är emot allting, de överklagar och bråkar om alla förändringar. Ibland är det ungdomar, som när det gäller landshövdingehusen i Gårda, men oftast är det äldre herrar som har för lite att göra, säger Johnny Magnusson.

Han påpekar att det måste synas och märkas när man gör stora infrastrukturprojekt, men menar att det också spridits en hel del skrämselpropaganda. Effekterna på Liseberg under bygget av Västlänken är ett exempel.

– I Lisebergs styrelse fattade vi för flera år sedan beslut att vänta med rivning av huvudrestaurangen. Byggnaden är från 1923 och helt kass ur energi- och miljöperspektiv så egentligen borde den rivas bums. Men vi visste att vi kunde få staten att betala en del om vi väntade till bygget av Västlänken, säger Johnny Magnusson.

FAKTA: Johnny Magnusson

Född: 1952.

Bor: I hyreslägenhet på Avenyn i Göteborg.

Politisk karriär: Kommunalråd i Göteborg 1991–2000, varav 1991–1994 som kommunstyrelsens ordförande, partisekreterare för M 1999–2003. Sedan 2006 regionråd och vice ordförande i regionstyrelsen.

Aktuell: Leder det grönblå samarbetet som i dag tar över makten i VG-regionen.

Mest läst