Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 5
Stadshem Fastighetsbyrås mäklare Andreas Bergström visar lägenhet på Första Långgatan 6.

Nya tecken på bostadsbubbla i Göteborg

Extremt lågt utbud. Extremt låg ränta i ett år till. Det bäddar för ytterligare luft i bostadsbubblan när mäklarna laddar för årets första visningshelg.

"Den stora visningshelgen", säger flera fastighetsmäklare i sina annonser. Men det handlar bara om en kraftsamling från mäklarna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Just nu finns omkring 30 procent färre Göteborgsbostäder till salu än i oktober. Och trots att du i helgen kan gå på 280 visningar av villor och lägenheter i Göteborgs kommun och 1 000 i hela Västra Götaland, är utbudet riktigt lågt även för att vara januari.

- Utbudet är rekordlågt. Folk verkar ha blivit lite försiktigare med pengar överlag. Samtidigt har vi ett bra tryck tack vare den låga räntan, säger mäklare Andreas Bergström på Stadshem fastighetsmäkleri.

Inför hans onsdagsvisning av en 1,5-rummare på Första Långgatan, 68 kvadratmeter och "accepterat" pris 2,1 miljoner, har han ett drygt dussin bokade spekulanter. I helgen väntar han minst lika många till på visning nummer två.

- Det är lite färre än det brukar vara, för det här är lite mer av ett renoveringsobjekt. Men det beror ju på vad man vill ha.

När lukten av nytända stearinljus spridit sin mysiga doft genom den nymålade och stylade lägenheten kommer Hugo Hall och Emily Teller in genom dörren.

Efter en rundvandring konstaterar de att lägenheten är intressant, men att de måste räkna in några hundra tusen i kalkylen för att renovera och bygga om.

- Den känns lite för anpassad för ensamhushåll nu. Men det är trevligare att göra något själv än att köpa en dyrare som är nyrenoverad. Vi är ganska kräsna med hur vi vill ha det, säger Emily Teller.

För åtta månader sedan flyttade de ihop i en andrahandslägenhet på Övre Husargatan, men när de nyligen räknade på kostnaderna blev det självklart att leta efter något eget.

- Att bo i andra hand är faktiskt dyrare än att köpa en egen lägenhet. Det är verkligen som att kasta bort pengarna nu.

Själv skulle hon inte få lån, eftersom hon inte är fastanställd. Men tillsammans med Hugo, som både har fast anställning, en lägenhet i Stockholm och lite sparade pengar ska köpet inte var något problem.

- Vi vet ungefär hur mycket vi kan tänka oss att lägga. Sen kan vi finansiera det på lite olika sätt. Vi tittar efter låga avgifter, eftersom det brukar var ett bra hälsotecken. Och vi lägger hellre pengarna på lån än på avgift till bostadsrättsföreningen, säger Hugo Hall.

De var inte beredda att lägga mer pengar på sitt köp bara för att Riksbanken sänkt räntan.

- Men det var ju trevligt, så vi får lite ytterligare marginal och kan amortera mera. Vi tänker amortera så mycket vi kan. Det är ett bra sätt att spara pengar och sänka bolånekostnaden.

Bild - 4
Mest läst