Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den landslagsmeriterade vänstersexan Louise Sand, 22, är en av få rutinerade kvar i Sävehof, som lär få kämpa för att nå sin elfte raka SM-final i handboll.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Nya Sävehof får kämpa i år

  Sävehof har tagit nio SM-guld under de tio senaste handbollssäsongerna. Är detta året då Partilleklubbens dynasti bryts? -Vi kommer att få kämpa i varje match - vi kommer att få se ett nytt Sävehof, säger vänstersexan Louise Sand, 22.

  Sävehof har totaldominerat svensk damhandboll under det senaste decenniet. Klubben har tagit sju raka SM-guld, spelat tio raka SM-finaler och vunnit nio av dem. I år är dock inte allt som vanligt i klubben från Partille utanför Göteborg.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  -Det är tunga och bra namn som lämnat oss, men jag lever mycket i nuet. Jag ser det som en riktig rolig utmaning och de nya tjejerna är roliga och bra att spela med, säger landslagssexan Louise Sand inför årets elitseriepremiär.

  Landslagskvintett har lämnat

  Spelarna det rör sig om är landslagskvintetten Jenny Alm, Ida Odén, Filippa Idéhn, Edijana Dafe och Jenny Wikensten.

  -Vi har tappat nio landslagsspelare på två år. Vi har ersatt med lite yngre spelare. Spelare med bra potential, men de är inte av den kalibern att de kan prestera redan nu, säger tränaren Henrik Signell.

  Samtidigt har konkurrenter som exempelvis Skuru, med två raka SM-finalförluster mot Sävehof, fått behålla sin trupp.

  -För egen del i alla fall känner jag att det här är den största utmaningen jag varit med om. Jag får ta ett större ansvar och ingenting är givet nu. Det blir mer en kämpainsats vi måste göra i varje match och det är lite av ett nytt Sävehof vi kommer få se spelmässigt, säger Sand som varit med och spelat hem de fyra senaste SM-gulden till Partilleklubben.

  Siktar på VM i Danmark

  Det unga Sävehof ska under hösten även spela i Champions League och laget hamnade i en benhård grupp med den regerande mästarklubben Buducnost (Montenegro), CSM Bucuresti (Rumänien) och Selgros Lublin (Polen).

  -Vi ska ha fokus på både Champions League och elitserien, men i Champions League tror jag inte att vi har lika stor chans som vi har haft tidigare år. Även om vi ska ge 100 procent även där, säger Sand, som har 42 landskamper och ett EM-brons (2014) på meritlistan.

  Personligen siktar Sand även på att få klämma in VM i Danmark i januari i handbollsschemat.

  -Jag krigar för att få vara med där, men ingenting är givet, säger Louise Sand.