Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/21

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nya regeringen - här är hela listan

Här är samtliga 24 ministrar i den nya regeringen:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Stefan Löfven (S) – statsminister

Åsa Romson (MP) – klimat- och miljöminister samt vice statsminister

Åsa Romson är språkrör för Miljöpartiet. Hon är 42 år, har sambo och ett barn. Hon har varit ledamot i fullmäktige i Stockholm och därefter gruppledare för Miljöpartiet i Stockholm fullmäktige. Vice ordförande i miljö och hälsoskyddsnämnden mellan 2006–2010. Riksdagsledamot sedan 2010. Fil kand i humaniora med svenska språket som huvudämne. Jur dr, Stockholms universitet. Språkrör i MP ihop med Gustav Fridolin sedan 2011.

Margot Wallström (S) – utrikesminister

Margot Wallström är 60 år och från Skellefteå. Gift och har två barn. 1979–85: Riksdagsledamot. 1988–91: biträdande civilminister, kulturminister 1994–96, socialminister 1996–98. Avgick 1998 efter en konflikt med statsminister Göran Persson. 1999–04: EU:s miljökommissionär. 2004–10 EU-kommissionens första vice ordförande. 2010–12: FN:s generalsekreterares särskilda representant i frågor som rör sexualiserat våld. 2013–14: Projektansvarig vid Svenska postkodlotteriet. Har alltid lyfts fram som en favorit när S bytt partiledare de senaste åren. Har varje gång sagt nej.

Läs också: Wallström blir utrikesminister och Wallström lovar feministisk politik

Morgan Johansson (S) – justitieminister

Morgan Johansson är 44 år och född i Höganäs. Riksdagsledamot sedan 1998 för Skånes södra län. Johansson var folkhälso– och socialtjänstminister 2002–2006. Han var ledamot i konstitutionsutskottet 2006–2010. Ledamot i Europarådets svenska delegation 2006–2012. Är sedan 1998 ledamot i justitieutskottet (ordförande sedan 2011) och sedan 2010 i krigsdelegationen.

Läs också: Johansson vill knäcka samtyckesfråga

Anders Ygeman (S) – inrikesminister

Anders Ygeman är 44 år, uppvuxen o bosatt i södra Stockholm (Hagsätra respektive Årsta). Gift, två barn.
Han har varit Socialdemokratisk riksdagsledamot sedan 1995, senast som ordförande i trafikutskottet.
Blir nu som inrikesminister kollega med Morgan Johansson på justitiedepartemetet.

Läs också: Ygeman: Polisen ska bli bättre

Isabella Lövin (MP) – biståndsminister

Isabella Lövin (MP) är 51 år och bor i Nacka utanför Stockholm. EU-parlamentariker. Hon har varit kultur- och miljöjournalist sedan 1985. År 2007 gav hon ut den uppmärksammade debattboken Tyst hav: Jakten på den sista matfisken. För den belönades hon med Stora journalistpriset. Som andranamn på Miljöpartiet de Grönas lista valdes hon in i Europaparlamentet 2009. Hon omvaldes 2014 som Miljöpartiets förstanamn.

Läs också: Isabella Lövin lämnar Bryssel

Peter Hultqvist (S) – försvarsminister

Peter Hultqvist är 55 år, gift och har två barn. Bor i Borlänge. Riksdagsledamot 2006–14, senast ordförande i försvarsutskottet. Kommunalråd i Borlänge kommun 1989–2006, och 1998–2006 ordförande i kommunstyrelsen. Har en bakgrund som journalist på Dala-Demokraten och partitidningen Aktuellt i Politiken.

Läs också: Peter Hultqvist om allmän mönstring

Annika Strandhäll (S) – socialförsäkringsminister

Annika Strandhäll (S) är 39 år, född i Göteborg men bor nu i Stockholm. Är sambo, har två döttrar och en bonusson.
Ordförande i fackförbundet Vision (tidigare SKTF) sedan 2011.
Har arbetat fackligt sedan 1999 och suttit i Visions förbundsstyrelse sedan 2008.
Tidigare projektledare i Göteborgs stad. Har sagt sig vara mycket engagerad i frågor som rör jämställdhet och strukturella löneskillnader.
Läs också: Annika Strandhäll ny socialförsäkringsminister och Jätteområde för Strandhäll

Gabriel Wikström (S) – folkhälsa-, sjukvård- och idrottsminister

Gabriel Wikström är 29 år och född i Riddarhyttan. Bor i Västerås. Satt 2007 till 2011 i förbundsstyrelse för Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU). Vald till SSU:s ordförande 2013. Blir sjukvårds-, hälso- och idrottsminister i Stefan Löfvens regering. Läs också: Gabriel Wikström ny idrottsminister

Åsa Regnér (S) – barn, äldre- och jämställdhetsminister

Åsa Regnér är 50 år och bor i Bolivia. Är sambo och har två barn. Född i Malmberget, uppvuxen i Östergötland. Har även bott i Tyskland och USA. Arbetar som landschef för UN Women i Bolivia. Tidigare generalsekreterare för RFSU, samordnare på Sida, tjänsteman och utredare på TCO och arbetsmarknadsdepartementet. Arbetade som planeringschef på justitiedepartementet för förre socialdemokratiske jämställdhetsministern Jens Orback. Åsa Regnér har ställt klockan på 05.00 nästan varje morgon sedan hon var 19 år för att få tid att springa. Genom många RFSU-resor har hon sprungit på fler ställen än de flesta.

Läs också: Åsa Regnér även barn- och äldreminister

Kristina Persson (S) – strategi och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete

Kristina Persson är 69 år och född i Östersund. Har tidigare varit bland annat landshövding i Jämtlands län och vice riksbankchef. Arbetar nu som ordförande i svenska Föreningen Norden och tankesmedjan Global utmaning. Är i grunden civilekonom. Har en lång bakgrund som politiker och har representerat Socialdemokraterna i både riksdagen och EU-parlamentet. Dotter till den legendariske jämtländske finansmannen Sven O. Persson.

Magdalena Andersson (S) – finansminister

Magdalena Andersson är 47 år, gift och har två barn. Civilekonomexamen vid Handelshögskolan 1992. Forskarutbildning med inriktning på nationalekonomi. Har bland annat studerat en termin på Harvard University, USA. Politisk sakkunnig i statsrådsberedningen, planeringschef i statsrådsberedningen och statssekreterare på finansdepartementet. Hon har även varit rådgivare till Mona Sahlin. Överdirektör, Skatteverket mellan 2009–2012. Ekonomisk-politisk talesperson för S sedan 2012.

Per Bolund (MP) – finansmarknads- och konsumentminister

Per Bolund är 43 år. Han är utbildad biolog och blev 2002 politiskt sakkunnig på regeringskansliet. Han blev invald som riskdagsledamot valet 2006. 2006–2010 var han ledamot i näringsutskottet. Förlorade sin plats i riksdagen efter valet 2010 och blev då oppositionsborgarråd i Stockholm. Återtog sin plats i riksdagen i september 2011 sedan Maria Wetterstrand avsagt sig sin plats. Sedan 2011 är Bolund ledamot i finansutskottet och Miljöpartiets ekonomisk-politiske talesperson.

Ardalan Shekarabi (S) – civilminister

Ardalan Shekarabi är 35 år. Doktorand inom upphandlingsrätt vid Juridiska institutionen vid Uppsala universitet. Socialdemokratisk riksdagsledamot sedan 15 april 2013.

Suppleant i finansutskottet. Ardalan Shekarabi ledde den socialdemokratiska kriskommissionen efter valet 2010. Han var förbundsordförande för SSU 2003-2005.

Läs också: Shekarabi ny civilminister

Gustav Fridolin (MP) – utbildningsminister

Gustav Fridolin är 31 år, gift och har en dotter. Valdes 2011 till språkrör för Miljöpartiet tillsammans med Åsa Romson. Är uppvuxen i Vittsjö norr om Hässleholm. Blev miljöpartist redan på mellanstadiet efter att ha fått en straffuppgift i skolan att titta på en partiledardebatt på tv. Språkrör för Grön ungdom 1999-2003, riksdagsledamot 2002-2006 och från 2010. Är utbildad folkhögskolelärare.

Aida Hadzialic (S) – gymnasie- och kunskapslyftsminister

Aida Hadzialic är 27 år och bor i Halmstad.Född i Bosnien-Hercegovina, kom till Sverige när hon var fem år. I grunden jurist men arbetade den gångna mandatperioden som kommunalråd i Halmstad. Aida Hadzialic vara bara 23 år när hon blev kommunalråd 2010. Hennes politiska hjärtefrågor är välfärd, jobb, näringsliv och utbildning. Talar, förutom svenska, engelska, bosniska, kroatiska och serbiska. Som intressen nämner hon musik, träning och långa promenader i naturen, gärna vid havet.

Läs också: Hon är yngst i regeringen

Helene Hellmark Knutsson (S) – högre utbildning- och forskningsminister

Helene Hellmark Knutsson är 45 år och född i Solna.
Bor i dag i Duvbo i Sundbyberg. Är gift, har två barn och är matte till Leia.
Har under den gångna mandatperioden varit finanslandstingsråd i opposition och gruppledare för Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting.
Studerat historia, nationalekonomi och statistik på universitetet.
Jobbade som ung bland annat som restaurangbiträde och i butik.
Engagerade sig fackligt i LO på 1990-talet.
Källa: Socialdemokraterna (TT)

Ibrahim Baylan (S) – energiminister

Ibrahim Baylan är 42 år, är född i en by i sydöstra Turkiet. Uppvuxen i Norsborg och Umeå. Har två barn. Skolminister i den socialdemokratiska regeringen 2004–2006. Riksdagsledamot efter valet 2006. 2009–2011 partisekreterare för Socialdemokraterna. I dag vice ordförande i utbildningsutskottet och Socialdemokraternas talesperson i utbildningsfrågor.

Mikael Damberg (S) – närings- och innovationsminister

Mikael Damberg är 42 år och bor i Solna utanför Stockholm där han också är född och uppvuxen. Han blev medlem i SSU i slutet på 1980-talet och var dess förbundsordförande 1999–2003.

Damberg är socialdemokratisk riksdagsledamot, invald i Stockholms läns valkrets, sedan riksdagsvalet 2002. Gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen sedan 2012. Har profilerat sig inom utbildningspolitiken, som ledamot och vice ordförande för utbildningsutskottet och senare som Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesperson. Har företrätt Socialdemokraterna i partiledardebatter 2012-2014, eftersom partiledare Stefan Löfven saknar riksdagsmandat. Sedan 2001 är Mikael Damberg ordförande för Fadimes minnesfond som startades för att stödja kampen mot hedersrelaterat förtryck.

Mehmet Kaplan (MP) – bostads- och stadsutvecklingsminister

Anna Johansson (S) – infrastrukturminister. Läs också: Anna Johansson blir minister och "Johansson får ett jätteuppdrag"

Sven-Erik Bucht (S) – landsbygdsminister

Sven-Erik Bucht är 59 år, Socialdemokrat och kommer från Haparanda. Han är sedan 2010 riksdagsledamot. Dessförinnan var han kommunalråd i Haparanda (2003–2010). Som kommunalråd övertygade han Ingvar Kamprad att etablera ett Ikeavaruhus i Haparanda.

Alice Bah Kuhnke (MP) – kultur- och demokratiminister. Läs också: Skrällen: Alice Bah blir ny kulturminister och Alice Bah Kuhnke om politikerdrömmen och Twitter: Disneyklubben tar över kulturdepartementet och Fler twitterröster om nya kulturministern

Ylva Johansson (S) – arbetsmarknadsminister

Ylva Johansson är 50 år och gift med Erik Åsbrink. Hon ha tre barn och tre vuxna bonusbarn. Utbildad ämneslärare i matematik och fysik. Arbete som lärare vid Matteusskolan i Stockholm. Riksdagsledamot för V 1988–1991, för S från 2006. Skolminister 1994–98. Anställd Telia Business Inovation 1998-1999. Egen företagare 1999-2000. Vice vd Att Veta AB 2000–2004. Vård- och äldreomsorgsminister 2004–06. Vice ordförande i Socialutskottet 2007–2010. Vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott sedan 2010.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.