Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/5

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Nya planer för Campus Näckrosen

  Nu presenteras ett nytt alternativ för Campus Näckrosen. Universitetet riktar blickarna mot parkeringsplatsen mellan Stadsteatern och Artisten.

  I dag har Akademiska hus och Göteborgs universitet bjudit in grannarna till en workshop för att fortsätta diskussionen om hur ett framtida Campus Näckrosen kan komma att se ut. Med sig har man nya skisser, som visar ett nytt alternativ till att samla hela universitetets konstnärliga verksamhet inne i parken.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Det var efter en inspirationsresa i våras som tanken att använda parkeringsplatsen intill Artisten dök upp.

  Nu när de första skisserna är framme säger Johan Öberg, universitetets projektledare för Campus Näckrosen, att den här lösningen inte bara är idealisk för verksamheten – den skulle också kunna innebära ett lyft för Götaplatsen.

  – Den har många plus, säger han.

  Planerna på att samla de konstnärliga utbildningarna kring Artisten och Näckrosdammen är ett projekt som rört upp känslor. Protesterna från delar av de boende har varit stora.

  – Dialogen och debatten har bidragit till att höja kvaliteten på det vi gjort. På det sättet har det varit roligt, säger Johan Öberg.

  Efter en tidigare omgång av dialogarbete fick fyra arkitektkontor uppdraget att ta fram volymstudier, alltså att skissa på vad som skulle krävas i byggnadsväg för att uppfylla de behov universitetet har. Birgitta Hohlfält van Dalen, regiondirektör på Akademiska hus, visar på skisserna hur de olika kontoren löst frågor som att skapa en bättre kontakt med Korsvägen och bevara Hovrätten. I något fall har helt nya tankar kommit till, som hur parken skulle kunna bli mer sammanhållen än i dag.

  Två av kontoren fick också uppdraget att gå vidare med volymstudier för en byggnad på parkeringsplatsen. En lösning som skulle medföra att universitetsbiblioteket, UB, är den enda byggnad inne i själva parken som kommer att byggas om.

  Alla de olika förslagen kommer att finnas med i den fortsatta diskussionen med grannarna som inleds i dag.

  – Nu vill vi lyssna in vad de boen-de tycker, säger Birgitta Hohlfält van Dalen.

  Tidigaste år 2019 kan det bli aktuellt att börja bygga, om kommunens detaljplan blir klar och går igenom.

  – Det är en lång tid för en verksamhet som vill utvecklas, säger Birgitta Hohlfält van Dalen.

  – Men om det här blir av blir det Nordens bästa kreativa Campus, säger Johan Öberg.

  Fakta: Campus Näckrosen

  • Tanken med projektet är att samlokalisera hela den konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet, det vill säga HDK, Valand och Högskolan för scen och musik.

  • De volymskisser som ska presenteras på dagens workshop visar fyra alternativ på hur all verksamhet skulle kunna placeras runt parken och knyta ihop parken med Korsvägen.

  • Två kontor har dessutom tagit fram de alternativa skisser som GP publicerar i dag, som visar att en lokalisering på det p-däck som finns intill Artisten, också är möjlig.

  • En inflyttning i ett nybyggt Campus Näckrosen kan ske tidigast jubileumsåret 2021.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.