Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 2

Nya mediciner genombrott i kamp mot hudcancer

Två nya mediciner har lett till ett genombrott i behandlingen av patienter med hudcancer, malignt melanom.

Hudcancer är enligt Cancerfondens årliga rapport den form som ökar mest. Under 2011 drabbades drygt 3 300 svenskar av malignt melanom, närmare 500 av dem avled av sjukdomen.

Cellgifter är mindre verksamma på malignt melanom än på många andra cancerformer. Men nu har ett genombrott i den medicinska behandlingen av melanompatienter gjorts.

Det visar sig att två nya, dyra mediciner, som antingen stimulerar immunförsvaret eller angriper en särskild muterad gen, kan ha effekt på malignt melanom.

Studier när det gäller det ena läkemedlet visar på en tydligt ökad överlevnad.

Attackerar tumören

- Det var när man jämförde cellgifter med ett immunstimulerande ämne som heter ipilimumab – som är en antikropp som fungerar genom att blockera och stänga av avstängningsknappen för immunförsvaret, så det blir väldigt aktiverat, och på så vis kan attackera tumören. Det här är tror jag är början på en bra immunologisk behandling vid malignt melanom, säger Ulrika Stierner, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset till SR Vetenskapsradion.

Av de som fått medicinen lever ännu var fjärde efter två års behandling. Utan medicinen hade bara fem till tio procent överlevt. Enligt Stierner behöver dock medicinen utvecklas vidare.

Genmutation

Den andra medicinen däremot ger snabbt resultat. Den fungerar på de patienter som har en specifik mutation i en gen i melanomet som stimulerar tumörtillväxt, och det handlar om ungefär hälften av patienterna, säger Ulrika Stierner.

- Vi vet precis vilka som kan tänkas svara på det, de måste ha den här genförändringen, annars är det verkningslöst. Men har de det så svarar de flesta mer eller mindre på behandlingen, säger hon.

Medicinerna måste nu vidareutvecklas för att få mer långvariga effekter. Ett problem är också kostnaden.

- Det har varit svårt att få komma igång med medicinerna eftersom det handlar om väldigt dyrbara läkemedel, säger Ulrika Stierner.

Mest läst