Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Cupens generalsekreterare Dennis Andersson.

Nya Heden ett hot mot Gothia cup

Tunga namn hyllar Hedenförslaget. Men Gothia cup-generalen sågar det.– Det blir ingen Gothia Cup i Göteborg i framtiden med ett sådant Heden.

På Heden anordnas årligen Gothia Cup, världens största ungdomsturnering. Cupens generalsekreterare Dennis Andersson blev verkligen inte glad åt förslaget på nya Heden.

– Jag är besviken över att den öppna dialogen politikerna pratat om inte har fungerat. Jag har inte hört något på säkert ett år och nu kommer det bara ett förslag. Detta är en fullständig överraskning, säger han.

Men fotbollsplanerna är ju kvar?

– Så resonerar bara den som aldrig har varit på Heden under cupveckan. Det handlar inte om fyra fotbollsplaner utan om den unika miljö Heden är. Tar man bort den unikheten tar man bort fundamenten till varför Göteborg har världens största ungdomsturnering. Det är inte aktuellt att spela fotboll på bakgården till ett 30 våningar högt höghus. Jag känner djup besvikelse, säger Dennis Andersson och avslöjar att cupledningen kommer presentera ett eget förslag nästa vecka.

Gert Wingårdh, Göteborgsarkitekt som själv ritade ett uppmärksammat Hedenförslag för några år sedan, reagerar däremot med glädje.

– Åh, vad roligt att det ska byggas på Heden, konstaterar han.

Han tycker samtidigt att förslaget är lite försiktigt.

– Man börjar med att bygga längs Sten Sturegatan där folk inte har så mycket känslor. Taktiskt.

Själv föreslog han bebyggelse längs Södra vägen i stället.

– Där finns en allé som hade lämpat sig bra för ett stråk med uteserveringar. Nu när man vill utveckla Avenyn som handels- och restaurangstråk hade det passat bra att kunna gå ena gatan upp och den andra ner. Det hade blivit en kommersiell loop och gatorna hade stärkt varandra. Men det här förslaget är taktiskt - på Södra vägen finns fler bostadsrättsägare som kan överklaga.

Författaren Viveca Lärn, som själv har bott på Sten Sturegatan och skrivit romaner om området kring Heden är förslaget välkommet.

– Det ser kanon ut! Jag blev förvånad över hur bra det ser ut.

Hon var mest orolig över att idrotten skulle trängas bort.

– Ett tag var det tal om att fylla Heden med hus. Det vore dåraktigt enligt min mening. Men det här förslaget är bra även ur det hänseendet - och vad roligt med cirkustältet.

Några som länge höjt sina röster för bebyggelse på Heden är nätverket Yimby Göteborg. Även hos dem faller förslaget väl ut. Samordnaren Patrik Höstmad säger:

– Spontant: jättekul att de äntligen tar tag i Heden. Bra att det tillförs bostäder, kvartersbebyggelse, bra att markparkeringen försvinner och att cuper och aktiviteter fortfarande får plats. Heden är ineffektivt utnyttjat i dag och det här förslaget är jättebra. Dessutom kommer man kunna bygga vidare på det om behoven ändras i framtiden. Bra början!

Mest läst