Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Rebeller försöker skydda sig från explosioner i Ajdabiya på torsdagen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nya flygattacker mot Libyen

Stridsflyg och minst tre explosioner har hörts vid staden Ajdabiya i östra Libyen, rapporterar Reuters. Enligt rebeller ska Gaddafis styrkor ha träffats.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Stärkta av koalitionens flygattacker både på eftermiddagen och under tidiga morgonen laddar nu libyska rebeller för en massiv attack mot staden Ajdabiya efter att Gaddafis styrkor tackat nej till ett erbjudande om eldupphör.

Rebeller utväxlade eld med Gaddafitrogna styrkor från en väg öster om staden. Rebellerna verkade mer välutrustade och mer välorganiserade nu än tidigare, enligt Reuters reportrar på plats.

I morse dånade stridsflygplan fram över himlen över Libyens huvudstad Tripoli.

Planen, som möttes av luftvärnseld, släppte bomber i utkanten av staden, där militärbaser är förlagda.

Inga civila offer har krävts i samband med de internationella styrkornas anfall, hävdar den brittiske utrikesministern William Hague.

-Den här insatsen ger vad den är tänkt att ge: skydd för civilbefolkningen i Libyen, sade han.

Den libyska regimen har visat upp tv-bilder av brända kroppar och hävdat att det rörde sig om offer för västmakternas bombardemang.

I går sade Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen att försvarsalliansen tar över ansvaret för flygförbudszonen över Libyen men är inte redo att leda alla militära operationer i Libyen.

På frågan om Nato kan slå till mot markstyrkor i Libyen svarade han att det än så länge kommer att finnas en Natoinsats och en koalitionsinsats.

Men diskussioner pågår om att bredda Natos mandat och ett beslut kan komma på söndag, enligt Natokällor.

USA:s utrikesminsiter Hillary Clinton berömde Förenade Arabemiraten och Qatar för att de erbjudit viktigt arabiskt stöd till koalitionen i form av flygplan.

USA har haft starka önskemål om att arabländer ska delta i koalitionen. Vita huset ville inte spä på antiamerikanska stämningar genom att starta militära operationer mot ett tredje muslimskt land (efter Afghanistan och Irak) utan stöd i arabvärlden.

Uganda ska frysa libyska tillgångar till ett värde av nära 2,4 miljarder kronor, ett beslut i linje med de sanktioner mot Libyen som påbjuds av FN:s säkerhetsresolution.