Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Nya EU-sanktioner mot Syrien

  EU kommer på måndag att anta nya sanktioner mot Syrien på grund av den senaste veckans brott mot vapenvilan, meddelar Frankrikes utrikesdepartement. Unionens utrikesministrar håller då möte.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Det nya embargot gäller lyxprodukter samt vissa råvaror som kan "återanvändas för att användas till förtryck", hette det enligt AFP från UD-talesmannen Bernard Valero.

  Att sanktionerna ska utvidgas är klart sedan tidigare, enligt svenska UD. Sverige ställer sig bakom beslutet, som bland annat innebär sanktioner mot produkter som har dubbla användningsområden, det vill säga produkter som kan användas civilt och fredligt men också av en regim mot befolkningen. Det handlar också om sanktioner mot lyxprodukter.

  Men konkret vilka varor och produkter de nya sanktionerna ska omfatta är inte klart ännu och kommer inte att bli det till måndagens möte med EU:s utrikesministrar i Luxemburg.

  Utrikesminister Carl Bildt (M) är inte särskilt optimistisk om utvecklingen i Syrien. Ministrarna kommer att på nytt understryka sitt stöd för Kofi Annans försök att få stopp på konflikten.

  -Starkast möjliga stöd till Kofi Annan är den bästa av de kanske rätt små möjligheter vi har att hantera situationen i Syrien, säger Bildt.

  Han säger att Sverige gärna hade sett betydligt fler observatörer till Syrien än de uppemot 300 som nu planeras.

  -Ju fler desto bättre, säger Bildt.

  Kina är villigt att bidra med personal till FN:s observatörsstyrka i Syrien, sade Liu Weimin, talesman för kinesiska UD i dag.

  Ett fåtal FN-observatörer är redan på plats i Syrien för att bevaka den veckogamla vapenvilan, som hittills inte lyckats hindra blodsutgjutelsen och våldet i landet.

  FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon sade på torsdagen att 300 observatörer kan behövas i Syrien för att bevaka vapenvilan.

  Syrisk statlig tv hävdade i dag att tio medlemmar av de syriska säkerhetsstyrkorna dödats av en vägbomb som placerats ut av "terrorister".

  Det ska ha skett i byn Sahm al-Golan i sydvästra Syrien.