Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

BergsjöcollageNYTT

Nya åtal efter gängkonflikt i Bergsjön

Ytterligare två åtal har under onsdagsförmiddagen väckts, som en konsekvens av gängkonflikten i Bergsjön. Det handlar om en extremt brutal misshandel och ett mordförsök.

Läs också: Första åtalet efter bittra gängstrider

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sammanlagt är det tre ärenden som är tänkta att ingå i den rättegång av monumentalformat som planeras i Göteborgs tingsrätt.

Åklagarna vill att domstolens ledamöter ska få en samlad bild av den undre världen i stadsdelen, möjligen betrakta verksamheten som grov organiserad brottslighet och som en konsekvens av detta utdöma strängare straff.

För att förklara strukturerna är bland annat länskriminalens chef Sven Alhbin kallad som vittne.

Först ut under tisdagen var åtalet mot den 31-årige frontfiguren för Bergsjögängets originaluppsättning, som också kallats för den äldre falangen. Han misstänks för förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

Mannen anklagas för att ha köpt en halvautomatisk pistol med 45 patroner, i avsikt att hämnas misshandeln mot sin 25-årige lillebror.

Som ansvariga för just detta brott åtalades under onsdagen inte mindre än tio unga män, tillhörande uppstickarna i den yngre falangen.

- Ett av de mer respektlösa överfall som jag någonsin har hört talas om, beskriver en polisman angreppet mot 25-åringen.

Utan att gå in på detaljer kan konstateras att offret uppges ha blivit behandlad på ett synnerligen förnedrande vis. Han hade bland annat svåra skador på öron och ögon när han kom till sjukhus.

Misshandeln, som startade med ett pistolhot och ett bortrövande, skedde i ett grönområde i närheten av Sandeklevsskolan och pågick enligt uppgift i flera timmar.

Den tredje utredningen, som också presenterades under onsdagen, gäller ett mordförsök.

Den 29-årige mellanbrodern i den äldre falangen påstås, tillsammans med en vän från Backagänget, ha väntat ut en kille i den yngre falangen i ett skogsparti.

Även denna attack anses vara en vedergällning för den behandling den yngre brodern tvingats utstå.

De två kraftig beväpnade gärningsmännen gömde sig – enligt stämningen – vid en gång och cykelväg nära Rymdtorget – iklädda mörka kläder, skyddsväst och balaklava – och sköt sedan åtta skott mot sitt promenerande offer.

En av kulorna träffade på högra sidan av bröstkorgen, men skadade endast mjukvävnad.

Den blodiga konflikten i Bergsjön-Kortedala gäller narkotikahanteringen i delar av nordöstra Göteborg. Den handlar också om ett potentiellt maktövertagande och innefattar dessutom starka personliga motsättningar.

Lätt förenklat handlar det om lite äldre livsstilskriminella mot de något yngre.

De sammanlagt 13 häktade männen nekar till alla anklagelser.

Den äldre fraktionen styrs alltså av den 31-årig man och hans bröder.

Den andra sidan består av yngre män, flera födda på 1990-talet. I gruppen ingår ett 15-tal ungdomar som i många rättsfall visat en total brist på respekt för samhällets normer.

De tre ärenden som avgörs i domstol:

• Synnerligen grov misshandel på Teleskopgatan i Bergsjön, den 20 november 2013:

Tio män ur den yngre falangen misstänkta för ett extremt brutalt och förnedrande överfall mot en 25-årig man ur den äldre falangen.

• Mordförsök på Rymdtorget i Bergsjön, den 19 mars 2014:

En man ur den äldre falangen, tillsammans med kamrat från Backa, misstänkt för att ha skjutit en 25-årig man ur den yngre falangen i bröstet.

• Förberedelse till mord och grovt vapenbrott på Kvadrantgatan i Bergsjön, den 6 augusti 2014:

Den 30-årige ledaren för den äldre falangen misstänkt för att ha planerat att ta livet av personer i den yngre falangen.

Exempel på händelser där misstänkta inte gripits:

• Januari 2011: Två män, vara en från den yngre fraktionen, mördades i en lägenhet på Siriusgatan.

• Oktober 2013: Skottlossning som skadade en man i den äldre fraktionen på Rymdtorget.

• November 2013: Kidnappning och mord av medlem i den äldre fraktionen på Merkuriusgatan.

• December 2013: Stöld av ett mycket stort penningbelopp och en betydande mängd narkotika från en lägenhet i centrala stan, tillhörande en man i den äldre fraktionen.

• Januari 2014: Skjutning som skadade två män i den yngre fraktionen på Gärdsås Torg.

• Juli 2014: Mordförsök mot ledaren för äldre fraktionen på Kvadrantgatan.

Mest läst