Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Yohio.

Ny webbserie avslöjar fenomenet Yohio

Hur känd är Yohio i Japan, egentligen? Och hur ser han ut när han är nyvaken? En ny serie på SVT Play avslöjar det mesta.

Klara Svensson är projektledare på SVT och har köpt in serien om Yohio.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vems idé var det från början?

- Produktionsbolaget kom med idén tidigt i höstas innan Yohio var klar för Melodifestivalen. Jag har kompisar som bor i Japan och visste att det fanns en ung svensk kille som kunde japanska och som var känd därborta.

Varför görs det som en webbserie?

- Det är så målgruppen för den här typen av dokumentärserier konsumerar tv. Det är högt tempo och korta avsnitt. Men det är möjligt att den kommer på vanlig tv så småningom.

Vad kommer vi att få se?

- Vi hälsar på i Yohios egen lägenhet i Sundsvall och får veta mycket mer om hans barndom, hur han är med sina kompisar och hur han har blivit den han är. Man får också se mycket från insidan av Melodifestivalen. Men det är en oberoende dokumentär så vi skildrar inte bara hans bästa sidor utan det kommer fram en del annat intressant också.

Hur nära har ni kommit honom?

- Väldigt nära. Kamerateamet har varit med honom i stort sett dygnet runt sedan i höstas. Han säger själv att han har delat med sig mer av sig själv än han hade tänkt från början.

Har ni tagit hänsyn till att han är 17 år, det vill säga minderårig?

- Det har vi absolut gjort och allt har varit i samråd med hans pappa. Yohio är en extremt bestämd 17-åring, han har helt klart för sig vad han vill och var han står. Han är väldig grundad.

Det har funnits frågetecken kring hur känd Yohio är i Japan, egentligen. Får vi svar på det nu?

- Ja, det kommer vi delvis att få. Det var något som vi också ville utreda när vi började filma. Vi har varit med honom i Japan och han har filmat själv när han har varit där.

Sist men inte minst: Hur uttalar man Yohio om man vill säga helt rätt?

- Det vet faktiskt inte ens jag. Vi kanske borde lägga in det i dokumentären, haha. Men man kommer i alla fall få höra honom säga det själv.

Serien om Yohio är gjord som åtta stycken tiominutersavsnitt av produktionsbolaget Art 89, som tidigare har gjort de hyllade serierna Rebecca & Fiona och Danne & Bleckan.

Seriestart (dubbelavsnitt) blir det 23 april på SVT Play 16.00.

Mest läst