Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

STRÅLNING

Ny vägledning hjälper cancerberörda

Varje år får mer än 50 000 svenskar cancer, och tusentals fler berörs av sjukdomen i egenskap av närstående. Nu finns en bok som ger vägledning till alla som drabbas.
-I den svenska vården finns massor av bra informationsmaterial, men inte lika mycket stödmaterial som vänder sig brett till cancerberörda, menar Patrik Göransson, psykolog vid rehabiliteringskliniken på Hallands sjukhus.

Därför har han tagit initiativ till "Den ofrivillige resenären - en bok om din cancerresa", som går att ladda ner gratis.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Vi beskriver cancer som en resa man gör, där man möter prövningar men även möjligheter. Det är en resa utan tydligt mål som kan vara svår att förhålla sig till. Därför behövs en handledning.

Resehandboken har hämtat inspiration från en australisk förlaga. Den ger praktiskt stöd men tar även upp svåra frågor om sex, intimitet och ångest. Den innehåller också råd inför kontakt med vårdpersonal.

-Boken ska ge verktyg så att berörda får kraft att uttrycka sina behov. Till exempel kan det handla om att en kommande behandling anpassas så att man inte missar milstolpar som ett barns eller förälders födelsedag, säger Patrik Göransson.
Mest läst