Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Näsceller behandlades med kvinnligt könshormon och utsattes sedan för infuensavirus. Kvinnliga celler visade då starkare motståndskraft än manliga i studien.

Ny studie: Förkylda män kanske inte överdriver

Länge har man hånat den förkylde mannen som överdriver sina symptom och inte sällan uppgraderar vanlig snuva till influensa. Hans lidande har gång på gång bevisats vara en myt. Men ny forskning visar att kvinnor kan ha ett hemligt antiviralt vapen som inte fungerar på män.

Har världen behandlat förkylda män orättvist i alla år? Kanske. Det kan nämligen vara en av slutsatserna efter en färsk amerikansk studie som har publicerats i American Journal of Physiology, och tagits upp av sajten IFLScience

Hur svår en virusinfektion blir hänger delvis ihop med hur mycket ett virus förökar sig i kroppen. För att se om virus drabbar män och kvinnor olika experimenterade forskare från Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health på näsceller – som ofta drabbas först vid olika infektioner – från manliga och kvinnliga donatorer.

Då kvinnor har mer östrogen misstänkte forskarna att det kvinnliga könshormonet kan ha en inverkan på infektionens framfart. Näscellerna behandlades därför för östrogen samt en rad läkemedel som kan skapa östrogenliknande effekter i celler. Därefter infekterades de med influensavirus.

Resultatet visade att kvinnliga celler som behandlats med östrogen hade mycket starkare motståndskraft mot infektioner jämfört med manliga celler som fått samma behandling. Detta antyder att östrogen har starka, antivirala egenskaper som fungerar specifikt på kvinnor.

Sabra Klein, en av immunologerna bakom studien, har länge försökt skapa en diskussion kring sjukdomar och kön. Enligt hennes forskning har kvinnor starkare immunförsvar – något som förklarar varför kvinnor drabbas i mycket högre grad av autoimmuna sjukdomar och skyddas mer effektivt av vaccinationer.

Enligt en närbesläktad studie vid Stanford University School of Medicine från 2013 finns en länk mellan höga testosteronnivåer och sämre immunförsvar.

Mest läst