Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Ny stadsdel på gång

  GÖTEBORG: Vill du bo bland vackra klippor och utsikt över hamninloppet? Sjöbergen vid Älvsborgsbron kan bli en ny stadsdel.

  Priset för nya bostäder i Sjöbergen hotar en idyll som funnits i generationer med kolonistugor, hundgårdar, kaninklubbar och duvslag. Maja Busse cyklar från Haga upp till sin prunkande odlingslott.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Det är som att komma till en annan värld. Här har jag fått vänner för livet, jag bjuder in mina arbetskamrater och grillar, här firar vi midsommar. Min son som vuxit upp här har nu skaffat egen odlingslott, säger Maja.

  Hennes lott på knappt hundra kvadrat kostar drygt 600 per säsong. Per Törnvall är ny för året med sina 20 kvadrat som kostar 150 per säsong.

  – Folk vill väl bo centralt. Vi är väl peanuts i sammanhanget. Men det är viktigt att det finns gröna lungor, säger han om eventuellt bostadsbyggande i grönskan.

  Maja Busse säger usch, usch och tycker det vore fruktansvärt att lämna lotten. Men hon accepterar om hon får en likvärdig markyta, för hon kan inte tänka sig ett liv utan odlingslott.

  För ett par år sedan fanns det skisser på ett höghus om 1 000 till 1 500 lägenheter ovanpå en överdäckad rondell. Projektet var inte ”ekonomiskt genomförbart” och har sedan dess legat i träda.

  Nu ansöker samma intressentgrupp (grupp 1 på grafiken här bredvid) om att få utrett vad de får lov att bygga på ett lite större område: rondellen plus mera mark åt nordväst.

  Det området har, enligt översiktsplanen, stora värden och det omfattas dessutom av strandskydd.

  Skulle man i stället utöka motsvarande markområde åt sydväst blir det en prioritering mellan nya bostäder och gamla kolonister. Fredrik Söderberg på stadsbyggnadskontoret skriver att de negativa konsekvenserna fortfarande är oklara, men lutar ändå åt att en utvidgning åt nordväst är bäst.

  Han uppskattar att bebyggelsen då skulle täcka cirka en tredjedel av koloniområdet, men att detta skulle kunna ersättas av mark i närheten.

  För någon månad sedan kom några arkitekter från Lund&Valentin och Unit till fastighetskontoret.

  De representerar företag som Stena Fastigheter, ByggVesta, HSB, Familjebostäder och Skanska som också vill bygga i Sjöbergen. (Grupp 2 på grafiken här bredvid.)

  Deras vision är att skapa en helt ny stadsdel till Göteborgs 400-årsjubileum 2021. Här gäller det 1 000–1 200 bostäder varav minst hälften hyresrätter. Visionen är politiskt korrekt: en hållbar stad ur ekologiskt, ekonomiskt och socialt perspektiv.

  Deras område ligger syd-sydväst om Röda Sten-motet, men skulle även beröra koloniområdet. Vilka bullerskärmar som krävs för bostäder är ännu inte utrett.

  Fastighetskontoret vill dess-utom utöka programområdet så att eventuella byggen inte förstör för framtiden. Ska ny stadsdel växa fram måste trafik, kollektivtrafik, service och kopplingar till stan bli utredda, också på lång sikt.

  Den siste maj fattar politikerna i byggnadsnämnden beslut om Sjöbergen.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.