Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

0000ytterby

Ny skulptur i Ytterby invigs

Ytterby växer så det knakar och liknar mer och mer en småstad med kyrka, järnvägsstation, apotek och pizzerior. Mitt i byn står skulpturen För stor för sitt bo, som invigs idag med tårtkalas.
Runt torget vid stationen har husen skjutit upp som svampar ur jorden på bara två år. Runt omkring pågår aktiviteter för fullt. Grävskopor kör fram och tillbaka. Banverket bygger säkra vallar och gatorna är inte asfalterade.
Skulpturen För stor för sitt bo är finurlig och välkomnande. Den är både realistisk och lämnar utrymme för fantasin. I ringen av granitblock går det bra att sitta ner och vila benen en stund. Det är så både Kungälvs kommun och konstnären Kristina Schmid har tänkt sig att den ska fungera.
Solen är på väg upp över hustaken när Rasmus Litmark och mamma Ann-Sofie kommer förbi. Rasmus är bara två och ett halvt men går efter lite tvekan fram till en av figurerna i skulpturen. Långa ben sticker fram ur en lampskärm och vilar mot en trave böcker.
Havet syns
Skulpturen ser nästan verklig ut med alla sina klara färger. I figurens kikare syns havet.
- Skulpturen är ett samarbete mellan kommunen, byggherrarna och Statens kulturråd. Vi tog fram några ledord vi ville utgå ifrån, som ömsinthet, mötesplats och mänsklighet, säger Åsa Tollbom kultursekreterare i Kungälv.
- Ytterby har förknippats med ungdomsbråk och nazister. Vi vill vända på begreppen och lyfta fram något positivt med alla nya hus och nya människor.
Skulpturen är Kristinas Schmids första offentliga verk. Men när kommunen fick se hennes målningar stämde det med allt de ville utrycka.
- Det var klockrent och vi ville ta den här chansningen även om vi visste att Kristina inte gjort något liknande tidigare.
För Kristina har det varit en svår men lärorik resa.
"Stenarna har en egen historia"
- Jag har börjat se mer på offentlig konst och fått mycket hjälp, inte minst av gjuteriet i Malmö som gjort figurerna. I ett galleri är alla väggar vita för att lyfta fram konsten, här på torget måste skulpturen konkurrera med byggnader, bilar och ska hålla för väder och vind.
Granitblocken kommer från den gamla lastkajen vid stationen. Även då användes de som sittplatser.
- Jag ville ha med stenarna eftersom de hör ihop med platsen och har en egen historia.
Skulpturen är kronan på verket nu när Ytterby centrum börjar bli klart. Kastellegårdsskolan får bättre trafikmiljö med en utökad parkering vid nya busstationen.
På Marstrandsvägen har köerna byggs bort med en rondell. Ytterbyhemmet får en ansiktslyftning och får apoteket som ny granne. Mer än på gång.
- Utökningen till halvtimmestrafik på Bohusbanan 2009 ökar möjlighet till pendling. Det finns flera kvarter som ännu inte är genomförda och vi ska utveckla områden norröver. Sj:s personalbostäder ska bli moderna bostäder i en senare etapp, säger Henrik Haglund, mark- och exploateringschef i Kungälv.
Mest läst