Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Ny skatt på fonder

Nya fondskatten gäller för alla som direktsparar i fonder – även barnen. Och de som sparar i räntefonder bör se över om det lönar sig.

Den nya fondskatten ersätter den skatt som alla svenska fonder varit skyldiga att betala på sitt överskott. Nu läggs skatten på dem som sparar direkt i fonder i stället och det blir deras ansvar att se till att skatten blir betald.

Nya fondskatten beräknas inbringa 550 miljoner kronor till statskassan. En skatt som Fondbolagens förening är kritiska mot.

- Vi har tagit bort förmögenhetsskatt i vårt land, varför införa en sådan igen på vanligt fondsparande? Det tycker vi är onödigt. Vi tycker att man antingen ska ha schablonskatt varje år, eller skatt på verkliga vinsten när man gör uttag, säger Pia Nilsson, vd för Fondbolagens förening.

Men Claes Hemberg, sparekonom på Avanza bank tycker att nya fondskatten på en promille är så liten att man inte behöver lägga någon större energi på den. Dock kan den få konsekvenser för de som sparar i räntefonder, nu när räntan verkar vara på väg ner. I år har svenska folket har köpt korta räntefonder för 36 miljarder kronor, konstaterar Claes Hemberg.

- Räntefonderna har haft ett besvärligt år, och ligger på cirka en och en halv procent i avkastning. Då blir fondskatten mer synlig, och kanske gör den extra dyr. Om man nu vill ha räntefonder kan man välja fonder som har låg avgift, säger han.

Ylva Yngveson, chef för Institutet Privatekonomi på Swedbank, tycker att spararna bör fundera på hur de vill ha det med sina räntefonder.

- Det är kanske bättre att se om man får en bättre ränta på någon annan typ av konto, och slippa den där skatten. Och vill man sälja sin räntefond bör man sälja den före årsskiftet, säger hon.

En annan knixighet med nya fondskatten är fondsparande till barn och barnbarn. Om fonden står i barnens namn, måste barnen också betala skatt om värdet överstiger 50 000 kronor.

På Fondbolagens förening har man räknat fram att om far- och morföräldrar sparar 500 kronor i månaden på en fond med en god tillväxt till sitt barnbarn, så kan barnbarnet få sitt första inbetalningskort från Skatteverket lagom till första klass.

- Då kan vara lämpligt att familjer kommer överens om vem som ska betala skatten, så att inte barnen blir skattskyldiga, säger Ylva Yngveson.

Nästa problem kan dyka upp när barnen blivit äldre och vill börja studera och söker studiemedel, och kanske behöver bostadsbidrag.

- Då kan de ha fått en kapitalinkomst som kan komma att minska deras möjligheter att klara studieekonomin, så här gäller det att se upp, säger Ylva Yngveson.

Börjar gälla den 1 januari 2012

• Vem gäller den?

Alla som direktsparar i investeringsfonder, aktiefonder och räntefonder. Vuxna som barn.

Skatten gäller inte ppm-fonder, pensionsfonder och investeringssparkonto och kapitalförsäkring.

Fondsparare som har ett fondvärde som understiger 50 000 kronor behöver inte betala skatt, om det inte finns andra kapitalinkomster. Överstiger fondvärdet 50 000 kronor, och når gränsvärdet på 200 kronor, måste man skatta. Även barnen.

• Hur betalas skatten?

Skatten kommer att förtryckas på deklarationen på vanligt sätt.

För barn som inte deklarerar kommer Skatteverket att skicka ut ett inbetalningskort.

Familjerna bör se till att betala barnen skatt.

• Att tänka på:

Om man sparar i räntefonder med höga avgifter kan nya skatten gröpa ur vinsten.

Mest läst