Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Ny Sifo: Moderaterna framåt

Nu blir det match. Moderaterna går framåt och gapet mellan blocken minskar rejält. Förra månadens skillnad på drygt 10 procentenheter har krympt till 3,4. Det visar dagens GP/Sifo.

Om det var riksdagsval i dag skulle de rödgröna få 49 procent och regeringsalliansen 45,6 procent. För en månad sedan var motsvarande siffror 51,8 respektive 41,5 procent.

Förändringen beror framför allt på att stödet för Moderaterna ökat från 25,8 till 29,6 procent – en ökning som är statistiskt säkerställd. En så hög siffra har partiet inte haft i en GP/Sifo-mätning sedan april 2009.

Samtidigt har Socialdemokraterna backat med drygt två procentenheter – en minskning som däremot ligger inom felmarginalen.

Moderaternas förändring är den enda säkra förändring som skett, liksom Sverigedemokraternas minskning från 5 procent till 3,4.

När Toivo Sjörén, opinionsansvarig på Sifo, granskar siffrorna ser han att regeringspartierna nu stärker sin ställning bland 30-49-åringar, där de rödgröna tidigare varit i majoritet.

Regeringen fortsätter att ha en majoritet med sig bland männen och de äldre. Den stora väljargrupp som föredrar de rödgröna är kvinnorna där en majoritet på 54,4 procent röstar på dem, mot 41,9 procent på regeringen.

Intervjuerna som dagens mätning bygger på gjordes 1-11 februari, det vill säga precis efter den så kallade superveckan som bland annat innehöll en SVT-duell mellan partiledarna Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt och en större partiledardebatt.

Det ligger nära till hands att se debatterna som den faktor som höjde valtemperaturen.

Henrik Oscarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet, noterar att de senaste opinionsmätningarna från tre olika institut bekräftat varandra, men att rekylen från de rödgrönas tidigare stora ledning startade före den intensiva debattveckan.

- Sjukförsäkringsdebatten har lagt sig, Saabaffären har rullat tillbaka, det har börjat bli lite debatter, men det är svårt att isolera någon orsak.

Ett vet han dock:

- När man såg de tidiga januarimätningarna undrade man om det blir någon match – men nu blir det match.

Socialdemokraternas svaga ställning i de tre storstadsområdena ger regeringsalliansen ett fortsatt övertag.

I Göteborgsområdet är skillnaden minst med 47,2 procent för regeringen och 46,1 för oppositionen.

Partierna skulle få: M – 28,9, FP – 10,2, KD – 4,7, C – 3,4, S – 25,1, MP – 11,0, V – 10 och SD – 4.

Stockholmsområdet: regeringspartierna – 55,6 procent och oppositionspartierna – 39,6 procent.

Malmöområdet: regeringspartierna – 46,8 procent och oppositionspartierna – 43,3 procent.

Observera att siffrorna gäller riksdagsvalet och att mätperioden omfattar både januari och februari för att öka det statistiska underlaget.

Mest läst