Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Ny separatistledare i Donetsk

  Den ryske separatistledaren Aleksandr Borodaj drar sig tillbaka till förmån för en lokal ledare i Donetsk.

  Borodaj presenterade den nye ledaren för den så kallade Folkrepubliken Donetsk, Aleksandr Zachartjenko, i det som tidigare var den regionala administrationsbyggnaden.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  -Han är en verklig befälhavare, en smart person, en fantastisk lagledare, sade Borodaj till Reuters.

  Zachartjenko för befäl över en kraftigt beväpnad enhet som kallas Oplot. Den har deltagit i några av de hårdaste striderna i området. Han närmar sig 40, är från Donetsk och har sin bakgrund i en kampsportsklubb.

  Till skillnad från Borodaj och två andra ryssar i ledningen för "folkrepubliken" är Zachartjenko inte uppförd på EU:s sanktionslista.

  Den nye lokale ledaren presenterades samtidigt som striderna mot regeringsstyrkor intensifieras i östra Ukraina. Ett ukrainskt stridsflygplan av typen Mig-29 sköts ned av rebeller nära Horlivka, omkring 100 kilometer från den ryska gränsen på torsdagskvällen. De två piloterna sades ha lyckats skjuta sig ur planet.

  Under dagen besökte Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen Kiev. I samtal med premiärminister Arsenij Jatsenjuk diskuterade han hur Nato kan öka Ukrainas militära förmåga, främst när det gäller kommando och kontroll, kommunikationer och cyberförsvar.