Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ny S-topp föreslagen

De nya S-toppjobben i verkställande utskottet föreslås gå till Leif Pagrotsky, Veronica Palm och Mikael Damberg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Thomas Östros och Ylva Johansson får lämna sina poster om valberedningen får igenom sitt förslag.

Striden om topposterna i Socialdemokraterna kan nu vara över. En enhällig valberedningen offentliggjorde på söndagen sitt förslag till vilka som ska sitta i partiets högsta ledning, verkställande utskottet (VU).

Thomas Östros ombeds lämna sin ordinarie plats i VU till förmån för Mikael Damberg, vars namn även nämndes flitigt i spekulationerna kring ny partiordförande. Dambergs suppleantplats föreslås gå till förre närings- och kulturministern Leif Pagrotsky.

-Man vill ha en ny laguppställning och visa väljarna att man tar den här krisen på allvar, att det är något nytt fräscht och nya tankar som ska in i partitoppen, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Ytterligare en ny suppleant, Veronica Palm, föreslås som ersättare till Carin Jämtin som väntas bli ny partisekreterare.

-Jag ser verkligen fram emot att få ett större ansvar och vara med i det viktiga förnyelse arbete som det här partiet behöver, säger Palm.

Ylva Johansson, paritets taleskvinna i arbetsmarknadsfrågor, får däremot ställa sin plats till förfogande. Johansson menar att det enligt valberedningen bara finns plats för en person från Stockholms arbetarkommun och man vill då ha in distriktsordföranden Palm.

-Jag hade gärna velat fortsätta i VU. Det är tråkigt för mig att lämna, men jag tycker inte att det är så väldigt dramatiskt, säger Johansson.

Att både Veronica Palm och Mikael Damberg tar plats i VU innebär ett generationsskifte. De är båda unga men står ideologiskt för två olika inriktningar.

-Ambitionen tycks vara att ena partiet. Man vill visa att den här nya toppen kommer att bestå av många olika socialdemokrater, säger Jenny Madestam.

I förlängningen handlar VU-posterna också om jobben som partiets talespersoner på olika områden. De utses av riksdagsgruppen och inte av nästa veckas kongress. De talespersoner som i dag sitter i VU, men som inte har partiets förtroende, måste sannolikt också lämna sina talespersonuppdrag.

Enligt uppgifter till SVT:s Aktuellt är Mikael Damberg den som får ta över Thomas Östros tunga post som ekonomisk-politisk talesman.

Leif Pagrotsky har tidigare sagt att han inte är intresserad av den posten.

Ytterligare en VU-suppleant - en kvinna - ska presenteras men när är inte klart.