Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Christopher Gillberg.jpg

Ny rond för Gillberg

Sverige står inför rätta i Europadomstolen i Strasbourg. Christopher Gillberg, professorn från Göteborg, vill ha upprättelse. Han valde sekretesslöften framför domstolskrav och dömdes för det.

Striden kring hans forskningsmaterial har pågått i cirka tio år.

Nu handlar det om principen. Det omstridda forskningsmaterialet är sedan länge förstört. Strimlat i protest av medarbetare till Gillberg.

Ursprungsbråket berodde på att forskare som var kritiska till Gillbergs fynd om adhd och damp ville kontrollera materialet. Det vägrade Gillberg. Han hade lovat de inblandade sekretess och materialet gick inte att anonymisera.

Att en domstol hävdade att materiel skulle lämnas ut förändrade inget. Gillberg ville inte bryta sitt löfte.

Konflikten mellan de offentliga kraven på att lämna ut eller att sekretessbelägga är ärendets grundfråga.

– Medborgare måste kunna lita på löften från staten, säger Clarence Crafoord, chef på Centrum för rättvisa, i en kommentar.

Crafoord kommer att företräda Gillberg i Strasbourg.

Fallet har en gång tidigare varit uppe i Europadomstolen och då fick staten rätt. Men domen var inte enig. Nu ska ärendet höras i domstolens högsta instans Grand Chamber.

Gillberg hävdar att hans mänskliga rättigheter kränkts. 2005 dömdes han för tjänstefel.

Ärendet inleddes när två forskare ville granska Christopher Gillbergs mångåriga forskning kring damp och adhd i början av 2000-talet. Gillberg vägrade att lämna ut materialet eftersom han inte ansåg sig kunna bryta sekretesskyddet för deltagarna i en studie, trots att kammarrätten i Göteborg i tre domar slog fast att det skulle lämnas ut.

Gillberg dömdes i juni 2005 till villkorlig dom och 50 dagsböter för tjänstefel, vilket fastställdes av hovrätten i februari året därpå. När Högsta domstolen (HD) inte tog upp fallet vände han sig till Europadomstolen, där han beviljades prövningstillstånd 2008.

Göteborgs universitets dåvarande rektor Gunnar Svedberg fälldes också han i både tingsrätt och hovrätt för att han inte förmådde Gillberg att lämna ut materialet. Han dömdes till 40 dagsböter för tjänstefel.

Forskningsmaterialet förstördes av tre medarbetare till Gillberg 2004. De dömdes i mars 2006 för grovt undertryckande av urkund till villkorlig dom och 50 dagsböter.

Mest läst