Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Image - 1
Vilken metod är den bästa för att gå ner i vikt? Om detta tvistar dietister, forskare och utövare ständigt.

Ny rapport slår fast de bästa kostråden

LCHF, GI eller 5:2-dieten? I dag får vi veta vilken metod som är bäst för att bli av med övervikt.

I två och ett halvt års tid har experter gått igenom 16 000 vetenskapliga studier om olika sätt att gå ner i vikt. Resultatet presenteras i dag i en SBU-rapport som väntas väcka starka reaktioner.

– Det handlar om 550 sidor sprängstoff, säger Jonas Lindblom, projektledare för utredningen ”Mat vid fetma” vid Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU.

Hans förhoppning är att rapporten ska påverka vår inställning till olika typer av kostråd. Och han räknar med att expertgruppen kommer att få mycket kritik.

– Våra resultat gör säkert en del forskare riktigt förbannade, säger Jonas Lindblom.

Bakgrunden till det omfattande arbetet vid SBU är dels den intensiva debatten om olika kosters betydelse för kroppsvikt och hälsa, dels att forskningen på området har ökat markant de senaste åren.

– Syftet med projektet är att klargöra vad man ska tänka på när man är överviktig. Vi har granskat vilken effekt olika koster och enskilda livsmedel har på viktnedgång, dödlighet, sjuklighet och livskvalitet för personer med fetma, säger Jonas Lindblom.

Förutom råd om vilken kost som är bäst för överviktiga, innehåller rapporten rekommendationer som rör motion och alkohol.

Expertgruppen har bestått av 14 personer, varav flera också arbetar praktiskt med feta och överviktiga personer. En av dem är Ingrid Larsson, näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU. Hon är expert just på fetma och utsågs nyligen till ”årets dietist”.

– Det skrivs mycket i tidningarna om vilken kost man ska äta för att minska i vikt och undvika fetma. Det är inte ovanligt att åsikter och vetenskap blandas samman, säger Ingrid Larsson, som hoppas att rapporten ska bringa klarhet i vad som är vetenskapligt förankrat.

Mest läst