Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Anna Wangeby från Vallda Toråsskolans föräldraförening är en av flera som är kritisk till besparingarna inom skolan.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ny protest mot skolbesparingar

I går ställdes fler politiker till svars för neddragningarna i skolan. Men mycket tyder på att föräldrarna talade för döva öron inför kvällens budgetbeslut.

Den proteststorm som konfronterade politiker i förskole- och grundskolenämnden i tisdags fortsatte i går. Ett 30-tal arga föräldrar från olika håll i Kungsbacka fanns representerade i fullmäktigesalen. Återigen stod den minskade elevpengen i fokus och föräldrarnas hopp om att den borgerliga alliansen ska ändra sig – innan budgeten klubbas i kväll.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Detta är inte någon besparing, det går stick i stäv med Kungsbacka kommuns visioner. Vi vill också visa vad det får för konsekvenser. Satsar ni mer på skolan nu slipper ni kostnader i framtiden, sa Magdalena Sundqvist, ordförande i föräldraföreningen Anneberg–Älvsåker.

Men kommunstyret försvarade sina prioriteringar. Bland annat med argumentet att skolan får mer pengar nu än någonsin och att skolan är den enda nämnd som inte har klarat att spara 4,5 procent av sin budget i år.

– Kanske har vi byggt ut förskolan lite för snabbt de sista åren på bekostnad av grundskolan. Men skolpengen har hela tiden ökat i Kungsbacka, sa kommunalrådet Ulrika Landergren (FP) som tog ett stort ansvar i debatten där ledande moderata politiker saknades.

Men de argumenten bet inte på föräldrarna som bland annat hänvisade till statistik som visar att elevpengen i Kungsbacka låg 5 500 kronor under riksgenomsnittet för fem år sedan. I dag ligger den på 6 000 kronor under snittet – vilket är före minskningen som nu väntar.

Varför Kungsbacka ligger så lågt hade ingen av de sju närvarande politikerna något bra svar på.

Återigen togs också brutna vallöften upp. Och föräldrarna vittnade om överfulla barngrupper och klasser, barn som sitter med hörselkåpor på lektionerna och överbelastade pedagoger.

– Vi har inget förtroende för hur ni hanterar kommunens pengar. Vi har lärare som inte vågar säga hur det ligger till och ni gör rektorerna kriminella när de måste hålla sig till sina budgetar, sa Anna Wangeby från Vallda Toråsskolans föräldraförening.

– Vi vädjar till er att lyssna på oss. Sänk inte elevpengen utan höj. Ni kan inte gå bakåt för att sedan gå framåt, sa Magdalena Sundqvist.