Ny kritik mot stadsbyggnadskontoret

Göteborg är sämre än Stockholm och Malmö på 11 av 13 punkter, enligt en ny undersökning från Fastighetsägarna. Kommunala AB Framtiden håller med – och riktar ny kritik mot stadsbyggnadskontoret.

ANNONS
|

I förra veckan berättade GP om hur AB Framtiden i ett brev riktade kritik mot stadsbyggnadskontoret.I en debattartikel, skriven tillsammans med Fastighetsägarnas Rikard Ljunggren, pekar nu den kommunala bostadskoncernens vd Mariette Hilmersson på en rad problem.

Det handlar bland annat om en rädsla att fatta beslut och en ovana att prioritera som gör att ärenden dras i långbänk.

Hon får fullt stöd av sin styrelseordförande Lars Johansson (S).

– Jag inser att jag låter som en borgerlig politiker nu, men jag kan inte hålla inne med fakta. Det är långa, långa handläggningstider.

Göteborg sämre på 11 av 13 punkter

I debattartikeln berättas det om en enkätundersökning som gjorts med fastighetsägare i hela landet. På 11 av 13 punkter upplever de att Göteborg är sämre än Stockholm och Malmö. Det handlar bland annat om hur bemötandet ser ut och hur långa handläggningstider för plan- och bygglovsärenden är.

ANNONS

Lars Johansson berättar att han besökt flera städer i landet för att se hur de jobbar – Örebro, Linköping – och överallt bygger de mer än i Göteborg om man ställer det i relation till antalet invånare.

– Och här har vi ett välskött kommunalt bolag, med hög soliditet, som vill bygga. Varför utnyttjar man inte det?

Han säger att Framtiden riggat sin organisation för att bygga 1400 bostäder per år. Och med fastighetskontoret har samarbetet fungerat väl.

1 200 bostäder om året till utsatta grupper

– Vi har gjort en överenskommelse med staden om att släppa 1200 bostäder om året till grupper som har det svårt på bostadsmarknaden. Men stadsbyggnadskontoret har inte förstått att de också måste lägga manken till, så att vi kan öka byggtakten – annars kommer vanliga göteborgare undra varför de aldrig kan få en bostad.

Det är inte första gången diskussionen om att det tar tid att få fram planer och bygglov i Göteborg kommer upp.

Rikard Ljunggren berättar att han haft en dragning om enkäten för en grupp tjänstemän, men han upplever att kritiken viftas bort.

– Jag tycker att krisinsikten är väldigt låg. Man vill snarare ifrågasätta en sån här undersökning än att fundera på vad man kan göra för att förbättra situationen, säger han.

ANNONS

"Försvarar en organisation som inte levererar"

Lars Johansson vittnar om samma upplevelse när haft samtal med till exempel byggnämndens ordförande Emmali Jansson (MP).

– De slår ifrån sig och försvarar en organisation som inte levererar. De borde ju också se hur de ser ut.

Emmali Jansson håller med om att stadsbyggnadskontoret kan bli mer serviceinriktade. I övrigt är hon oförstående inför kritiken från Framtiden och de privata fastighetsägarna.

– Vi har varit för långsamma tidigare, men nu har det släppt. Det byggs mer än på 40 år. Bara hittills i år har vi godkänt 5000 detaljplaner. Så mycket har vi inte ens haft på helår de senaste decennierna, säger hon.

Hur ser du på relationen mellan Framtiden och stadsbyggnadskontoret?

– Vi har haft möten och försöker prata ihop oss om hur de ska bli bättre. Framtiden har ju inte varit så bra på att bygga de senaste åren. Det är ju därför fullmäktige satt ned foten och sagt att de måste spotta upp sig. Det behövs verkligen.

Enligt SCB:s officiella statistik påbörjades byggnation 2587 av bostäder i Göteborg under 2016. Det är något färre än under 2015. Statistiken för årets första tre månader visar på en försiktig ökning.

Antalet bostäder i antagna planer har däremot, precis som Emmali Jansson säger, ökat kraftigt.

ANNONS

– Bara planer räcker inte. Vi vet ju att många blir överklagade, så att det drar ut på tiden av det skälet, säger Lars Johansson.

ANNONS