Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Ny generation går till val i Serbien

  En ny generation går till val i Serbien på söndag. De yngsta väljarna är uppvuxna med följderna av 1990-talets krig och isolering, men var för unga för att delta i proteströrelsen mot president Milosevic som präglat äldre generationer.

  I solen utanför Ungdomens Hus i centrala Belgrad hänger hipsters, tekniknördar och aktivister i pausen mellan programpunkterna på konferensen Share. Den handlar om sociala medier och ny teknologi.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Demokratiska partiets (DS) borgmästarkandidat har ett strategiskt placerat kampanjstånd vid konferensen. Men här är det många som tänker rösta blankt, eller på oppositionspartiet Liberaldemokraterna (LDP).

  19-åriga Marko Andrejic har inte bestämt sig för om han ska rösta än, men säger att LDP är ett alternativ eftersom de åtminstone inte har "stulit pengar" från honom – ännu.

  Andrejic tar studenten i vår och söker till universitet inför hösten. Han säger att han nog kommer att lämna Serbien. Inte för att han vill, men han ser ingen framtid här. I så fall går flytten österut, kanske till Japan.

  Var tredje vill flytta

  – Jag gillar inte väst. De ska kontrollera allt och vill att vi ska anpassa oss efter deras lagar, säger han.

  En färsk undersökning visar att en tredjedel av de unga i Serbien vill lämna landet för att få bättre utbildning och jobb. Arbetslösheten bland unga är cirka 50 procent och universitetsstudier är dyra.

  Förstagångsväljarna är en generation vars levnadsvillkor präglats av 1990-talets krig och ekonomiska kris. Medan Slobodan Milosevic regim bidrog till en starkt politiskt medveten generation som protesterade mot krig och valfusk så har dagens unga svårare att positionera sig för eller emot något. De anses ofta politiskt oengagerade, och de litar mer på kyrkan än på statliga institutioner och politiker.

  – Å andra sidan är deras politiska åsikter inte färgade av den negativa politiken på 90-talet, säger Vladimir Todorovic från tankemsmedjan New Policy Center.

  Öppna mot omvärlden

  – Vi lever i en annan tid, utan så mycket rädsla, säger 23-åriga Ana Mihajlovic utanför Ungdomens Hus.

  – Vi är mer öppna mot omvärlden och tror inte att vi är bäst på allt. Vi umgås med kroater – mitt universitet samarbetar med ett i Zagreb.

  Ana Mihajlovic har bestämt sig för att rösta blankt på söndag. Inget parti har tillräckligt bra förslag på hur det ska skapas jobb och hon saknar unga människor i politiken.

  – Det är samma personer i politiken nu som före Milosevic fall. De är mer intresserade av att få fördelar själva än att göra något för medborgarna. Som det är nu tror jag inte politik kan förändra något i Serbien; det kan bara unga göra.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.