Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ny fartygslinje Göteborg-Casablanca

Göteborgs hamn får en direktlinje till Nordafrika. Redan i nästa vecka startar den nya rutten till Casablanca och Agadir i Marocko.

Bakom fartygslinjen till Marocko står rederiet Seago Line, ett dotterföretag till Maersk.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bakgrunden är att den svenska exporten, främst skogs- och verkstadsprodukter, till Marocko ökar. De senaste tio åren har exporten till det nordafrikanska kungadömet mer än fördubblats och värdet uppgick 2013 till 2,7 miljarder kronor.

Under de tre första kvartalen 2014 växten exporten med ytterligare 49 procent, jämfört med samma period året dessförinnan. Exempelvis uppgår den svenska exporten av sågade trävaror till Marocko till cirka 400 000 kubikmeter per år.

- Det är mycket glädjande att Seago Line ser marknadspotentialen i handeln mellan Sverige och Marocko och att man väljer att satsa på Göteborg som godsnav, säger Claes Sundmark, försäljningschef vid Göteborgs Hamn AB i ett pressmeddelande.

Fartygen i linjen kommer att anlöpa containerterminalen i Göteborg, APM Terminals, varje fredag. Hela rotationen blir: St Petersburg-Gdansk-Göteborg-Bremerhaven-Antwerpen-Casablanca-Agadir.

Linjen utgår från Ryssland och Polen innan den kommer till Göteborg, vilket innebär att importvaror från Ryssland och Polen kommer att kunna lossas i Göteborg.

Från Göteborg till Marocko kommer containrarna att fyllas med exempelvis trävaror, papper, bildelar och verkstadsprodukter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.