Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

dudamel309.jpg

Ny chefsdirigent för Göteborgs symfoniker

Gustavo Dudamel blir ny chefsdirigent för Göteborgs symfoniker. Han startar nya jobbet hösten 2007, men står på plats i pulten redan i kväll.
Den unge venezuelanske dirigenten Gustavo Dudamel har på senare tid vunnit allt större ryktbarhet i den klassiska musikens värld och är ett hett namn. Nu skriver han på för tre år hos symfonikerna.
- Det känns som en stor ära att han vill vara chefsdirigent hos oss. Det här är en man som ser ut att ha en fantastisk karriär framför sig. Vi får hoppas att han finner vad han önskar i Göteborgs symfoniker, säger orkesterchefen Sten Cranner, som hoppas på ett samarbete under betydligt längre tid än tre år.
Cranner kallar Dudamel en sällsynt konstnärlig talang, något av ett geni, och samtidigt en spontan, varm och vänlig person som orkestern tycker mycket om att arbeta med.
I augusti 2005 gjorde Dudamel ett populärt inhopp för en krasslig Neeme Järvi. Det var när Göteborgs symfoniker gjorde ett Proms-framträdande i England med musik av Tjajkovskij, Mahler och Sibelius. Det uppges ha varit starten på något av en kärlekshistoria mellan orkestern och den 24-årige Dudamel. Han var då en av de yngsta Proms-debutanterna genom tiderna.
Gustavo Dudamel ledde sedan orkestern också i Birmingham.
"Redan när jag första gången dirigerade Göteborgs Symfoniker i Birmingham och vid BBC Proms förra året imponerades jag över musikernas skicklighet och öppenhet. Det var en härlig upplevelse - jag blev förälskad i orkestern!," säger Gustavo Dudamel i ett presskommentar.
Också Konserthusets VD Edward Smith är nöjd: "Att få vara med och bygga upp samarbetet mellan Gustavo och Göteborgs Symfoniker är ett privilegium för alla inblandade. Han är en enastående musiker med unik förmåga att kommunicera både med musikerna och publiken. Vi ser alla fram emot att få dela den glädje han känner inför samarbetet med Sveriges Nationalorkester."
Dudamel har berättat att han som åttaåring fick en dirigentpinne av sin mormor. Han utbildade sig till violinist och som mycket ung konsertmästare hoppade han en dag lite skämtsamt in som ersättare för en sjuk dirigent och ansågs vara så talangfull att han borde fortsätta.
Om villkoren för musik i hemlandet har Dudamel sagt att han gläder sig åt omfattningen av orkestrar, inte minst unga orkestrar. Han kallar dem för projekt med både en artistisk och en social sida, vilket är viktigt i ett land tyngt av sociala problem och drogproblem.
Han leder för övrigt sitt hemlands nationella ungdomsorkester, Simón Bolívar National Youth Orchestra of Venezuela.
Många orkestrar har jagat Dudamel. När han för inte så länge sedan framträdde med Los Angeles filharmoniker var Hollywood Bowl tryfferad med amerikanska orkesterchefer.
En poäng värd att nämna är att Gustavo Dudamel skrivit ett omfattande skivkontrakt med tyska Deutsche Grammophon, det bolag med vilket Göteborgs symfoniker och Neeme Järvi samarbetat flitigt under många år.
Dudamel har inte ansetts sig hinna ge några som helst kommentarer under dagen. Men han lovar att komma tillbaka.
Född: 1981 i Barquisimeto, Venezuela
Vann: 2004 Mahler-dirigenttävlingen i tyska Bamberg. Leder Venezuelas nationella ungdomssymfoniker.
Aktuell: Ny chefsdirigent för Göteborgs symfoniker.
Mest läst