Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Ny bok vill återupprätta Carola

Carola har väckt starka reaktioner i snart 30 år.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I en ny bok försöker Andreas Ekström och Johanna Koljonen förklara fenomenet - och återupprätta artisten.

-Hon förtjänar större respekt, säger Andreas Ekström.

Carola.

Bara namnet väcker starka reaktioner. Från genombrottet med "Främling" till planerna på att adoptera ett barn från Sydafrika. I snart 30 år har hon varit ständigt aktuell. Kärlekslivet har fläkts ut på löpsedlar, låtvalen har kritiserats och hennes personliga tro har ifrågasatts.

Berättar om Sverige

Historien om Carola säger väldigt mycket om Sverige. Det säger Andreas Ekström, som tillsammans med Johanna Koljonen har skrivit "Främling: En bok om Carola".

-Relationen till massmedierna, bilden av kristna i offentligheten, Melodifestivalen, populärkulturen... Du hittar ganska många sätt att se den här tiden genom Carola och det blev mer och mer uppenbart ju längre vi tittade på det säger han.

Boken om Carola är inte så mycket en biografi och verkligen ingen skandalbok, utan mer ett försök att belysa fenomenet Carola. Därför har de valt att inte intervjuat henne.

-Hade vi samarbetat med Carola hade vi inte kunnat göra det vi ville göra, en fenomenstudie - utan mer en biografi, hennes historia, säger Andreas Ekström.

Tar henne på allvar

Båda författarna är Carolafans och de har velat återupprätta bilden av Carola.

-Det var inte meningen från börja, säger Johanna Koljonen. -Men vi tar henne på allvar, bara det är att upprätta henne. Eftersom det är så många som inte gör det, säger Andreas Ekström.

I boken går författarna igenom Carolas komplicerade förhållande till homosexuella, tron och vad den har betytt för hennes musikaliska inriktning och det som de kallar för "Carolaproblemet" - hur många artister, kritiker och låtskrivare alltid varit så besvikna på att Carola trots sin potential aldrig gjort "rätt" sorts musik och velat "hjälpa henne tillrätta".

-Det finns en könsmaktsordning här. Manliga artister, som Tommy Körberg, får göra vad de vill och det är ingen som säger att de inte förvaltar sin begåvning på ett bra sätt, säger Johanna Koljonen.

"Ovanlig"

Tommy Körberg har också varit med i Melodifestivalen, spelat i musikaler, gjort visplattor och sagt kontroversiella saker i pressen, påpekar författarna.

-Men jag har inte någonsin hört någon säga "Om bara Tommy Körberg inte hade slarvat runt hade han haft en fantastisk karriär". Men det säger varenda människa jag har intervjuat om Carola.

För det är okej att säga nästan vad som helst om Carola.

-När Sean Banan står i Melodifestivalen och räknar upp sånt som är bra med Sverige så nämner han en enda dålig grej också: Carola. En enskild människa ska pekas ut som "inte så bra". Ingen annan hade behövt stå ut med det. Jag hade en del barnförbjudna våldsfantasier om Sean Banans fånflin när jag hörde det där, det kan jag säga..., säger Andreas Ekström.

Carola har haft 30 händelserika år, men Andreas Ekström och Johanna Koljonen tror att vi endast har sett början på karriären. Carola är bara 45 år.

-Från 45 till 75 år är andra halvlek och den börjar nu. Jag är övertygad om att hon kommer att vara väldigt närvarande i svensk offentlighet de närmaste 30 åren.

Ålder: 36

Familj: Fru, två döttrar och en son

Bor: Lund

Yrke: Kulturjournalist på Sydsvenskan.

Bakgrund: Skrivit flera uppmärksammade böcker, bland annat "Google-koden", "Hemliga pappan", som byggde på hans egen blogg, och intervjusamlingen "Jag kräver att ni läser vaket och långsamt".

Favoritlåt med Carola: "Det är olika varje dag. I dag säger jag 'So far so good' från 'Runaway'"

Ålder: 33

Familj: Ja

Bor: Köpenhamn och Stockholm

Yrke: Programledare och kritiker

Bakgrund: Född i Helsingfors, tidigare programledare för tv-programmet "Det känns som fredag" i SVT, "P 3 Kultur" och "Jättestora frågor med Johanna Koljonen" i Sveriges Radio, vinnare av "På spåret" med Marcus Birro 2010, fick Stora journalistpriset 2011 tillsammans med Sofia Mirjamsdotter för Twitterkampanjen #prataomdet. Manusförfattare till serien "Oblivion high".

Favoritlåt med Carola: "Gör det någonting" från "Främling"

Mest läst