Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Ny arena del i storbygge

Snart kan bygget av Partille arena komma igång. På tisdagskvällen gav politikerna i kommunfullmäktige klartecken till en årshyra på 10 miljoner kronor för den nya arenan.

Arenan, som kommer att äga och drivas av Partillebo AB, får plats för 4 000 åskådare och ska kunna användas vid olika typer av arrangemang, både sport och kultur.

Förutom att handbollslaget Sävehof får en ny hemmaarena, är anläggningen tänkt att bli medelpunkt i en helt ny stadsdel i Partille. Det är ett övergivet industriområde, den så kallade Darostomten, som kommer att förvandlas till Östra centrum.

I direkt anslutning till arenan ska det finnas restaurang, bowlinghall och gym. Förhoppningen är att många besökare ska lockas att komma dit även när det inte pågår något större arrangemang.

Intill den nya arenan kommer det också att byggas fem huskroppar med sammanlagt 700 nya bostäder, framförallt bostadsrätter. Husen föreslås bli mellan sex och tio våningar höga och ska skyddas mot E 20 genom ett sex meter högt bullerskydd.

I området planeras dessutom för drygt 30 000 kvadratmeter butiker, bland annat en Coop Forum-butik. Närmast motorvägen finns 1 200 parkeringsplatser samt ett parkeringsdäck som är tänkt för arenabesökare och butikskunder.

Politikerna i Partille är helt eniga om storsatsningen på Östra centrum och har förklarat att de nu vill förvandla sin kommun "från förort till förstad". Bebyggelsen är därför utformad som stadskvarter med innergårdar.

Fortfarande är inte detaljplanen för området antagen, men om det sker före sommaren kan arbetet starta under hösten 2013. Byggtiden för Partille arena är beräknad till omkring två år.

Uppdraget att bygga bostäder och butiker delas av Peab och KF. Denna etapp väntas komma igång något senare och inflyttning blir det efter hand fram till år 2020.

Mest läst