Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Nyårstal om mutor skottlossning och Poseidon

Talet vid Götaplatsen dränktes av fyrverkerier strax före tolvslaget. Men Fredrik Belfrage hann först uttrycka ilska över "mutaffärer och representation".

Det tredje nyårsfirandet vid Götaplatsen inledde konferencier Fredrik Belfrage med att utbringa en applåd för den nyrenoverade Poseidon.

- Kanske den snyggaste killen i Göteborg! sa han.

Efter julfilmen "Ett hav av jul" med färgsprakande balett, breakdance och orientalisk musik fick kommunfullmäktiges ordförande Rolf Lindén berätta om det framgångsrika integrationsarbetet i nordost.

Sedan gick Fredrik Belfrage på lite tuffare.

- Jag blir förbannad när jag läser allt som händer här i stan. Det är mutaffärer och generösa representationer. Vad kommer ni göra åt det här nästa år? frågade han Lindén.

- Vi hittar ju allt mer, ju mer vi rotar i det. Men jag blir också förbannad när jag hör hur man kallar Göteborg för "mutstaden". Det handlar om kanske tio personer som beter sig illa, men det jobbar ju tusentals i kommunen.

Han berättade att de har satt igång ett arbete där de kan ta itu med frågorna på ett helt annat sätt, och syftade då på den kommission som sätts i arbete efter nyår.

Men det var inte bara ett tal om mutor och fiffel. Belfrage gick vidare om den positiva bilden av Göteborg utomlands.

- Ja, internationellt sett har alla nästan bara väl att säga om Göteborg, sa Lindén.

Snart var Belfrage på hugget igen och tog upp skottlossningar inne i Göteborg.

- Det har ju varit skjutningar inne i Göteborg ett par gånger i veckan den senaste tiden, hur bromsar man den utvecklingen?

- Det är naturligtvis en räcka av lösningar som krävs. Jobb är ju en sak. Det skapar trygghet, och trygga människor behöver inte hålla på med skjutningar och sånt, sa Lindén.

Slutet på talet ägnades åt att berätta om planerna för att fira Göteborgs 400-årsjubileum och Lindén uttryckte stolthet över Göteborg som evenemangsstad.

Den stora klockan på konstmuseets fasad tickade neråt och ungefär 23.53 började talet dränkas av folks rop och raketer som smällde. Trots förbudet mot raketer och smällare inne i stan sköts det frekvent runt tolvslaget, tillsammans med traditionsenligt jubel och pussar.

- Nu får barnen sjunga in det nya året! sa Belfrage och vände blicken mot konstmuseets fasad där en kör med musik av Beethoven tog vid.

Mest läst