Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Nudie Jeans höjer lönerna

  Modeförtaget Nudie Jeans orkar inte vänta på att modeindustrin ska enas om höjda lönerna för asiatiska textilarbetare. Man tar nu täten och höjer årslönen med 17 procent i sin indiska fabrik.

  Det göteborgska jeansföretaget Nudie har från start haft ambitionen att ha en juste produktionskedja hela vägen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Eftersom 90 procent av deras kläder tillverkas i Europa, har företaget inte ställts inför de värsta avarterna av svältlöner inom textilindustrin som man finner i Asien.

  Nudie Jeans började tillverka t-shirts och underkläder hos en den indiska leverantören Armstrong Knitting Mills 2011, i höstas gjorde man ett samarbete med Amnesty International och tog de första stegen att börja betala levnadslön till personalen.

  - Vad vi vet så finns det ingen annan som betalar ut levnadslön i praktiken. Många företag har det på sin uppförandekod, men problemet är att det är svårt att få till stånd levnadslön i praktiken, säger Sandya Lang, CSR-ansvarig på Nudie Jeans.

  Skälet är ofta att regeringarna sätter minimilöner i låglöneländer som blir branschstandard, trots att lönerna inte går att leva på.

  - Och från textilbranschens sida har det varit svårt att kunna enas kring en standard som man ska följa och det är väl också det som gjort att det tagit lång tid innan någon tagit steget ut och verkligen vill betala påslaget som det innebär. Men påslaget på produkten är inte speciellt mycket och i dagsläget tar vi det från våra marginaler. Vi vill visa att det inte blir speciellt mycket, även om man lagt det på konsumenten, säger Sandya Lang.

  Minimilönen för sömmerskorna i det området i södra Indien där Nudie Jeans har sin leverantör är cirka 40 euro i månaden, medan den faktiska levnadslönen är 120 euro i månaden enligt Asian Floor Wage. Armstrong Knitting Mills betalar sin sömnadspersonal cirka 47 euro i månaden.

  - Det är ungefär en tredjedel av det som levnadslönen ska vara. Det påslaget som vi lägger på nu är ungefär 17 procent på en årslön. Vi äger ju inte fabriken och det är flera olika märken som producerar där. Vi är bara en av de mindre, men vi går in och lägger pengar direkt på arbetarna, säger Sandya Lang.

  Nudie Jeans påslag motsvarar cirka 96 euro om året.

  - Detta är ett första steg. Målet är naturligtvis att komma upp till levnadslönsnivå, men för det krävs det att alla andra företag som producerar på Armstrong Knitting Mills också betalar sin andel. Men vi kan inte vänta på att branschen tar första steget, utan det gör vi nu, säger hon.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.